Uutinen

Luottamusapteekkarit tarjoavat tukea kollegoille

03.05.2018 | 13:29

Teksti : ERJA ELO

Luottamusapteekkareiden verkosto auttaa ammatillisiin vaikeuksiin joutuneita kollegoita tarjoamalla keskusteluapua ja ohjaamalla eteenpäin.

Apteekkariyrittäjän työ voi olla välillä yksinäistä puurtamista. Varsinkin uran alkuvaiheessa eteen saattaa tulla ongelmia talousasioissa tai henkilöstöjohtamisessa, eikä sopivaa juttukaveria tai apua löydy omasta lähipiiristä.

Apteekkariliitto on käynnistänyt tätä varten luottamusapteekkaritoiminnan.

Kokeneet apteekkarit toimivat tukihenkilöinä, joiden puoleen kollegat voivat kääntyä, kun asiat ovat menossa solmuun on sitten kyse apteekin taloudenpidosta, ammatillisista vaikeuksista tai esimerkiksi omaan jaksamiseen liittyvistä ongelmista.

Luottamusapteekkareina toimivat apteekkariyhdistysten nimeämät ja liiton hallituksen hyväksymät henkilöt.

– Tämän kevään aikana on tarkoitus kouluttaa heitä ja pitää yhteinen aloituspalaveri, kertoo Apteekkariliiton varapuheenjohtaja, apteekkari Kirsi Pietilä.

Tukihenkilö ei ole terapeutti

Tukihenkilöt käyvät esimerkiksi työelämän mielenterveyden ensiapukurssin, jossa annetaan perustietoja tunnetaidoista, elämänhallinnasta ja elämän kriisien kohtaamisesta.

– Luottamusapteekkarit eivät ole terapeutteja, vaan heillä on tieto siitä, mistä pulaan joutunut kollega voi hakea ammattiapua, Pietilä huomauttaa.

Luottamusapteekkarit käyvät lyhyitä keskusteluja, antavat tukea vaikeassa tilanteessa ja ohjaavat auttavien tahojen puoleen. Toiminta on ehdottoman luottamuksellista. Osapuolet allekirjoittavat keskenään sopimuksen, joka sisältää salassapitolupauksen.

Vaikka Apteekkariliitossakin työskentelee joukko asiantuntijoita, on suoraan kollegoilta saatu tuki Kirsi Pietilän mukaan tärkeää.

– Kokeneilla kollegoilla voi olla omakohtaista kokemusta vastaavista ongelmista ja esimerkiksi vinkkejä tilanteeseen, jossa tilillä ei ole rahaa ja kirjanpito näyttää, että apteekilla menee huonosti.

Apua myös kokeneille kollegoille

Aloittavilla apteekkareilla voi olla ongelmia varastonhallinnassa ja taloudenpidossa, mutta myös johtamisessa ja esimiestyössä.

Johtamisneuvot ovat tarpeen jo siksi, että apteekkarinvaihdos aiheuttaa usein henkilökunnassa jännitteitä ja jopa pelkoa oman työn loppumisesta.

Luottamusapteekkarit ovat valmiita neuvomaan myös kokeneita kollegojaan. Elämäntilanteen muuttuminen tai esimerkiksi sairastuminen voi ajaa kenen tahansa jaksamisen koetukselle.

Pietilä arvioi, että sote-uudistuksen tuomat muutokset voivat lisätä yhteydenottoja. Kokenutkin apteekkari voi kaivata keskusteluapua, jos terveyskeskus lähtee vierestä ja apteekki jää kylälle yksin.

Nyt aloittaneiden luottamusapteekkareiden toimikausi kestää muutaman vuoden.

Luottamusapteekkaritoimintaa koordinoidaan Apteekkariliiton kautta, yhteyshenkilönä toimii farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Tukea tarvitseva apteekkari löytää luottamusapteekkarien nimet ja yhteystiedot ProSalkusta, joten hän voi ottaa muiden tietämättä ja matalalla kynnyksellä itse yhteyttä valitsemaansa tukihenkilöön.