Uutinen

Lisää reseptilääkkeitä itsehoitoon

30.03.2012 | 11:55

Lääketeollisuus ry siirtäisi nykyistä enemmän reseptilääkkeitä itsehoitoon ja lisäisi näin apteekkien itsehoitovalikoimaa.

Lääketeollisuus ry:n mukaan ilman reseptiä myytävissä lääkkeissä on käyttämätöntä potentiaalia. Niiden avulla on mahdollista saavuttaa huomattavia etuja lääkkeiden käyttäjille ja terveydenhuollolle, samalla säästettäisiin yhteiskunnan kokonaismenoissa.

- Suomessa voitaisiin siirtää enemmän reseptilääkkeitä itsehoitoon. Siihen on hyvät edellytykset, koska väestöllä on korkea koulutustaso ja apteekkien lääke- ja terveysneuvonta on ammattitaitoista, suunnittelee Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Merikallio.

Itsehoidon yleistymistä puoltaisi myös terveydenhuollon resurssien rajallisuus. Merikallion mielestä lääkärit ja hoitajat voisivat hyödyntää nykyistä tehokkaammin itsehoitolääkintää ja ohjata potilaita terveydenhuollosta apteekkeihin.

Lääketeollisuus ry:n tänään julkaiseman selvityksen mukaan itsehoito on myös kustannustehokasta. Esimerkiksi allergiaoireiden hoito reseptilääkkeellä aiheutti keskimäärin noin 70 euron kustannukset potilasta kohden vuonna 2010. Samaan aikaan oireiden hoito itsehoitolääkkeellä aiheutti vain noin 30 euron kustannukset. Ero johtuu pääasiassa reseptin hankintaan liittyvistä kustannuksista, kuten lääkärikäynneistä.

Tutkimuksen mukaan reseptilääkkeiden siirtäminen itsehoitoon vähentäisi ihmisten lääkärikäyntejä ja he myös saisivat lääkkeensä viiveettä apteekista. Toisaalta he maksaisivat lääkkeistään enemmän, koska eivät saisi Kela-korvausta.

Esimerkkilaskelmat osoittavat Lääketeollisuus ry:n mukaan sen, että potilaiden ja terveydenhuollon näkökulmasta onkin helpompaa siirtää itsehoitoon lääkevalmisteita, joiden käytössä Kela-korvauksella ei ole suurta merkitystä. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi gynekologisten mikrobitulehdusten hoitoon tarkoitetut lääkkeet. (EE)