Apteekkien haku- ja myöntämiskäytäntöjä halutaan yksinkertaistaa. Itsehoitolääkkeille e... Lue lisää »

Apteekkari Heli Mäntysalon mielestä sosiaalinen media on apteekeille vielä vähän käytet... Lue lisää »

Ruotsissa ja Norjassa on kova tarve kehittää järjestelmiä saatavuustietojen saamiseksi. Lue lisää »

Covid-19-taudin tukihoitoja on paikoin tulkittu väärin potilaille maksuttomiksi taudin ... Lue lisää »

Joistakin lääke-eristä on löydetty pieniä määriä nitrosamiinia. Metformiinilääkitystä e... Lue lisää »

Lipitor saa kilpailijan Norjassa

04.11.2008 14:20

Pfizerin kolesterolilääke Lipitor (atorvastatiini) on saamassa kilpailevan rinnakkaislääkkeen Norjassa. Samalla yleisimpien atorvastatiinivalmisteiden (10, 20 ja 40 mg) hinta putoaa 30 prosenttia.

Norjan apteekkiyhdistyksen mukaan atorvastatiini otettiin Norjassa vaihtokelpoisten lääkkeiden listalle 1.11. alkaen, mutta lääkeyritys Krka ei ole vielä toimittanut kilpailevaa valmistetta lääketukkuihin. Tämänhetkisen tiedon mukaan kopiolääke saadaan markkinoille 1.12.

Norja on ensimmäinen maa Euroopassa, jossa Lipitor joutuu lääkevaihdon kohteeksi. Valtaosassa Euroopan maita Lipitorilla on patenttisuoja vuoteen 2011 saakka.

Norjassa ja Suomessa Lipitorilla on vain analogiamenetelmäpatentteja, jotka suojaavat lääkkeen valmistusmenetelmää. Muissa Euroopan maissa se on suojattu tuotepatentein.

Lipitor onkin yksi niistä lääkkeistä, joka otetaan Suomessa mukaan lääkevaihtoon, jos hallituksen esitys lääkevaihdon laajentamisesta hyväksytään eduskunnassa.

Hintaa leikataan automaattisesti

Norjassa on käytössä trinnpris-järjestelmä, joka leikkaa yleisimpien vaihtokelpoisten lääkkeiden hintoja automaattisesti. Ensimmäinen leikkaus on 30 prosenttia, ja hinta putoaa vielä lisää puolen vuoden ja aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä leikkauksesta.

Esimerkiksi 100 kappaleen pakkaus 40 mg atorvastatiinia maksaa nyt Norjassa noin 160 euroa. Kun kopiolääke tulee markkinoille, hinta putoaa noin 110 euroon ja puolen vuoden kuluttua noin 40 euroon.

Suomessa vastaava lääkepakkaus maksaa nyt noin 216 euroa. (VE)