Uutinen

Lilly tutkii, saako se Zyprexan hintaputkeen

27.03.2009 | 12:47

Zyprexan hintaa päädyttiin laskemaan, jotta potilaat eivät joutuisi kärsimään tilanteesta, kertoo lääkeyhtiö Lillyn toimitusjohtaja Tomi Vahevaara.

Lilly päätti laskea myydyimpien pakkauskokojen hintaa reilun kolmanneksen, kun olantsapiini tulee 1.4. lääkevaihdon ja viitehintajärjestelmän piiriin.
- Nämä ovat sen tyyppisiä potilaita, että jos lääkehoitoon tulee katkos, se on todellinen katastrofi. Jos skitsofreniapotilas ei saakaan sitä lääkettä, jonka hän tuntee ja johon hän on oppinut luottamaan, se on todella kova hinta viitehintajärjestelmästä, Vahevaara korostaa Apteekkarilehdelle.

Kilpailija Ratiopharmin olantsapiinivalmisteet ovat ainakin huhtikuun kaksi ensimmäistä viikkoa noin 5-10 euroa Zyprexaa halvempia. Jos potilas ei halua vaihtaa Zyprexaa rinnakkaisvalmisteeseen, hän joutuu siis maksamaan 3-8 euroa itse.

Vahevaara ei vielä voi kommentoida, korjaako Lilly Zyprexan hintaa niin, että valmisteet olisivat hintaputkessa.
- Tutkimme, mitä voimme tehdä asialle.

Myöskään rinnakkaisviennin riskiä Vahevaara ei osaa vielä kommentoida.
- Jää nähtäväksi, mitä tulee tapahtumaan. Asia on uusi myös meille.

Zyprexa oli viime vuonna Suomen euromääräisesti myydyin lääke. Muualla Euroopassa sillä on vielä patenttisuoja voimassa, joten rinnakkaislääkkeet eivät pääse siellä markkinoille. Suomessa Zyprexa on suojattu vain menetelmäpatentein, joten se tulee nyt mukaan lääkevaihtoon. (VE)