Uutinen

Liikuttavan hyvää palvelua apteekista

04.12.2015 | 12:00

Teksti : ERJA ELO

Asiakkaille tarkoitettu liikuntaryhmä on ollut niin suosittu, että Keski-Kotkan apteekissa pidetään jonotuslistaa.

Farmaseutti Raimo Veini on ohjannut apteekin liikuntaryhmää syksystä 2014 asti. Neljätoistahenkinen joukko on treenannut yhdessä eri liikuntalajeja kerran viikossa. Veini perusti ryhmän ja päätyi ohjaajaksi omasta tahdostaan, innostuttuaan Liikkujan Apteekki -koulutuksista.

Apteekille ryhmän vetäminen ei tuota rahallista hyötyä, mutta se on ollut hyvää PR-työtä. Liikkujan Apteekiksi profiloituminen auttaa erottumaan massasta.

– Apteekit ovat nykyään aika kloonattuja, kaikissa on suoratoimitus ja samat lääkkeet. Me olemme Kotkassa ainoa aktiivinen Liikkujan Apteekki. Tämä on hyvä tilaisuus näyttää asiakkaille, että apteekissa osataan muutakin kuin myydä lääkkeitä, kertoo Veini.

Toinen ryhmä tuntuisi rutiinilta

Liikuntaryhmä sai julkisuutta ja yhteydenottoja sen jälkeen, kun paikallislehden toimittaja kävi vuosi sitten seuraamassa vesijuoksutuntia ja kirjoitti siitä puolen sivun jutun.

Tämän jälkeen osa kotkalaisista on tullut varta vasten apteekkiin kysymään Veiniltä ohjeita esimerkiksi oikeaan sauvakävelytekniikkaan.

Osa on halunnut liittyä apteekin liikuntaryhmään, mutta he ovat päässet ainoastaan jonotuslistalle. Toista liikuntaryhmää Veini ei aio perustaa, vaikka tulijoita riittäisi.

– Kerran viikossa on sopiva määrä. Jos tunteja olisi enemmän, pelkään että tästä tulisi rutiini ja kakkostyö, enkä pystyisi olemaan niin innostunut ja tarjoamaan joka kerralla parastani.

Apteekki ohjaa terveeseen elämäntapaan

Veini on itse aktiivinen kestävyysliikunnan harrastaja. Liikuntaryhmän ohjaaminen vaatii hänen mielestään lajituntemusta, sosiaalisia taitoja ja napakkuutta. Kuuluvasta äänestäkään ei ole haittaa.

– Iso ryhmä lähtee helposti lapasesta ja ihmiset alkavat keskittyä treenaamisen sijasta jutteluun. Tiettyä napakkuutta se vaatii, että uskaltaa laittaa tarvittaessa porukkaa ruotuun.

Liikkujan Apteekin idea näkyy apteekin arkityössä siten, että henkilökunta muistuttaa aktiivisesti asiakkaille liikunnan merkityksestä. Liikkuminen tulee otettua luontevasti puheeksi esimerkiksi silloin, kun asiakas valittaa reseptintoimituksessa niska- tai selkävaivoja.

– Pohdimme asiakkaan kanssa yhdessä, mitä hän voisi tehdä parantaakseen liikuntatottumuksiaan. Pyrimme muistuttamaan, että liikunta on lääke. Meidän tehtävämme on antaa laajempaakin ohjausta terveistä elämäntavoista, ei pelkkää lääkeneuvontaa.

Suomessa on yli 130 Liikkujan Apteekkia

Liikkujan Apteekeissa terveysliikunta huomioidaan osana lääkeneuvontaa. Asiakkaalle kerrotaan suosituksia sopivasta liikunnasta ja paikkakunnan liikuntatarjonnasta. Muutamista apteekeista kirjoitetaan myös liikkumislähetteitä.

Liikkujan Apteekit järjestävät liikunnallisia tapahtuma- ja testipäiviä yhteistyössä liikunnan aluejärjestöjen, kunnan ja paikallisyhdistysten kanssa.

Konseptia koordinoivat Apteekkariliitto, Kunnossa kaiken ikää -ohjelma, Hengitysliitto ja Liikunnan aluejärjestöt.

Liikkujan Apteekiksi voi ryhtyä mikä tahansa apteekki. Konseptista saa valmiita ideoita toiminnan käynnistämiseen ja kehittämiseen, joten kynnys aloittamiseen on matala.