Uutinen

Liikunta on lääkettä hengityssairaille

14.02.2017 | 15:57

Teksti : ERJA ELO

Liikunta on tärkeä osa monen sairauden ennaltaehkäisyä ja hoitoa. Tästä muistuttaa Hengitysliiton liikuntatoimen juhlavuoden kampanja, jossa myös Apteekkariliitto on yhteistyökumppanina.

Hengitysliiton Suomi liikkuu 100 lasissa! -kampanja käynnistyi tänään vauhdikkaasti Pikkuparlamentissa, jossa kansanedustajat pääsivät kokeilemaan keppijumppaa.

Kampanjan tarkoituksena on juhlistaa satavuotiasta Suomea ja kannustaa kaikkia suomalaisia lisäämään erityisesti arkiliikunnan määrää.

Tilaisuuteen osallistunut kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) pitää kampanjan viestiä tärkeänä. Hän näkee liikunnan lisäämisen merkittävänä terveyden edistäjänä.

– Liikunta ei vain ennaltaehkäise sairauksia, vaan se myös auttaa hoidon tasapainossa ja on tärkeä osa omahoitoa, hän sanoo.

Apteekit tärkeä osa palveluketjua

Suomessa toimii tällä hetkellä 160 Liikkujan Apteekiksi profiloitunutta apteekkia. Toimintamallin takana ovat Hengitysliiton, Apteekkariliiton ja Kunnossa kaiken ikää -ohjelman lisäksi Liikunnan aluejärjestöt.

Päämääränä on sisällyttää terveysliikunta osaksi apteekkien kansanterveysohjelmia ja tuoda terveysliikunta osaksi asiakasneuvontatilanteita.

Apteekeilla on palveluketjussa tärkeä rooli liikunnan puheeksi ottamisessa ja asiakkaiden ohjaamisessa eteenpäin.

– Liikkujan Apteekeissa farmaseutit eivät kerro syketaajuuksista, vaan esimerkiksi siitä, miten arkiliikunta voi tukea lääkehoidon onnistumista, kertoo kenttäpäällikkö Sari Kivimäki KKI-ohjelmasta.

Liikkujan Apteekeissa annetaan tietoa liikunnasta, painonhallinnasta ja kuntien liikuntapalveluista. Muutamista apteekeista jaetaan lähetteitä kunnan liikunta- ja elintapaneuvontaan.

Kivimäki toivoo, että kunnat ymmärtäisivät apteekkien mahdollisuudet terveyden edistämisen kumppaneina.

Apteekeissa asioi vuosittain miljoonia suomalaisia, heidän joukossaan on myös sellaisia vähän liikkuvia ja korkeassa sairastumisvaarassa olevia henkilöitä, joille liikunnasta olisi erityisesti hyötyä.

Liikuntaresepti laajempaan käyttöön

Kansanedustaja Sari Sarkomaan mukaan Liikkujan Apteekki on erinomainen ja konkreettinen esimerkki siitä, miten järjestöt ja yritykset voivat olla tukemassa suomalaisten terveyttä ja hyvinvointia.

Hän on vaikuttunut siitä, että Suomessa jo 160 apteekkia tarjoaa terveysliikuntaneuvontaa asiakkailleen.

– Tutkimukset osoittavat, että jos liikuntaa halutaan edistää, niin ihmiset tarvitsevat siihen jonkun sysäyksen. Terveydenhuolto on tässä tärkeässä asemassa, hän sanoo.

Samaa mieltä on lääkärinä työskennellyt kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.). Hän toivoo, että liikkumisen kynnystä saadaan matalammaksi ja että liikuntareseptit saataisiin nykyistä paremmin käyttöön.

– Jos lääkäri terveydenhuollon auktoriteettina määrää potilaalle liikuntaa, se otetaan vakavammin. Liikunta nousee tavallaan samaan kategoriaan kuin lääkkeet. Liikuntaresepti on loistava idea, mutta lääkärin kiireisessä työssä sen pitäisi olla nykyistä helpommin toteutettavissa.

Räsäsen mielestä parasta olisi, jos lääkäri ohjaisi liikuntaa tarvitsevat potilaat järjestöissä ja kunnissa toimivien liikunnan ammattilaisten puheille.

– On aivan loistava juttu, että apteekitkin ovat tässä työssä mukana, hän sanoo.

Miljoonalla suomalaisella hengityssairaus

Hengitysliitto muistuttaa, että noin miljoonalla suomalaisella on jokin hengityssairaus, kuten astma, keuhkoahtauma tai uniapnea.

Liikunta on tärkeää hengitysterveyden ylläpidossa ja hengityssairaan toimintakyvyn edistämisessä.

– Hyvä fyysinen suorituskyky tukee arjesta selviytymistä ja itsenäistä asumista kotona. Liikunta vähentää myös merkittävästi terveyspalveluiden käyttöä, kertoo liikunnan suunnittelija Janne Haarala.

Suomen juhlavuoden ja Hengitysliiton liikuntatoimen 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 87 Hengitysliiton paikallisyhdistystä järjestävät yhteensä 100 tempausta ja tapahtumaa eri puolilla maata.

Järjestelyissä on mukana myös useita yhteistyökumppaneita, kuten Apteekkariliiton jäsenapteekkeja.