Uutinen

Lihominen pysähtyi ja tupakointi vähenee

15.10.2013 | 12:16

THL:n tuoreen raportin mukaan suomalaisten elintavat ovat parantuneet. Lihominen näyttää pysähtyneen, työikäisten tupakointi on vähentynyt ja ruokatottumukset ovat tulleet terveellisemmiksi.

Suomalaisten lihominen näyttää pysähtyneen, vaikka ylipainoisten osuus väestöstä on edelleen suuri. Viime vuonna miehistä 58 % ja naisista 43 % oli ylipainoisia. Tieto käy ilmi kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuosittain julkaisemasta raportista.

Ylipainoisten (BMI yli 25) osuus on kasvanut Suomessa muutamien vuosikymmenten ajan, mutta viime vuosina kasvu on pysähtynyt ja kääntynyt jopa laskuun. Pääjohtaja Pekka Puska pitää muutosta merkittävänä.

– Mikäli tulevat selvitykset todella vahvistavat suomalaisten lihomisen pysähtyneen, olisi Suomi nykyaikaina ensimmäisiä maita maailmassa, joissa on voitu osoittaa väestön lihomisen pysähtyneen. Lihavuuden vähentämiseksi, varsinkin nuorilla, tarvitaan kuitenkin vielä paljon työtä.

Voin käyttö on lisääntynyt

Suomalaisten ruokatottumukset ovat kehittyneet jo pitkään terveellisemmiksi. Rasvattoman maidon juominen on yleistynyt ja yhä useampi syö kasviksia päivittäin.

Kuitenkin kovan rasvan saanti on kasvussa: yhä useampi käyttää voi-kasviöljyseoksia leivän päällä, vaikka hyvän kansaterveyden ylläpitämiseksi olisi hyvin tärkeää käyttää margariineja.

Päivittäin tupakoivien osuus on vähentynyt pitkällä aikavälillä. Erityisesti miehet ovat vähentäneet savuttelua. Vuonna 2012 työikäistä miehistä tupakoi päivittäin 21 % ja naisista 14 %. Tupakoivista yli puolet haluaisi lopettaa tupakoinnin.

– Tupakoinnissa ja tupakointiin suhtautumisessa on tapahtunut viime vuosina merkittävä myönteinen muutos, vaikka itse tupakoinnin väheneminen on tällä hetkellä valitettavan hidasta, arvioi Pekka Puska.

Suomalaisten liikunnan harrastaminen vapaa-ajalla on lisääntynyt. Vuonna 2012 miehistä 67 % ja naisista 75 % sanoo harrastavansa vapaa-ajan liikuntaa ainakin puoli tuntia ja vähintään kaksi kertaa viikossa.

Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (AVTK) -tutkimuksessa on seurattu 15–64-vuotiaiden suomalaisten elintapoja vuodesta 1978 alkaen vuosittain postikyselyn avulla. Vuonna 2012 kyselyyn vastasi 2601 suomalaista.

ERJA ELO