Uutinen

Lihavuus on pahin terveysuhka

06.06.2014 | 09:00

Suomalaisten mielestä ylipaino, liian vähäinen liikunta ja liiallinen alkoholin käyttö ovat suurimmat uhat terveydelle, kertoo tuore kysely.

Taloustutkimuksen kyselyssä vastaajia pyydettiin arvioimaan suurimpia terveysuhkia suomalaisten terveydelle. Vastaajille annettiin valittavaksi 14 vaihtoehtoa.

Erittäin tai melko suurena uhkana suomalaiset pitävät ylipainoa (86 % vastaajista), liian vähäistä liikuntaa (83 %), liiallista alkoholin käyttöä (83 %), tupakointia (76 %) ja epäterveellistä ruokavaliota (74 %).

Yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että myös huumeet (69 %), istumatyö (58 %) ja antibioottiresistenssi (56 %) ovat erittäin tai melko suuri uhka suomalaisten terveydelle.

Vähäisimpinä terveysuhkina pidetään digitalisaatiota (31 %) eli tietotekniikan käytön leviämistä kaikille elämänalueille, HIV/AIDSia (32 %), sikainfluenssaa tappavampaa pandemiaa (33 %), rokotusvastaisuutta (38 %), ilmastonmuutosta (39 %) ja lääkeväärennöksiä (45 %).

Naiset ja yli 50-vuotiaat arvioivat lähes kaikki tutkitut tekijät keskimääräistä suuremmiksi uhkiksi terveydelle.

- Valtaosa suomalaisista pitää suurimpina terveysuhkina tekijöitä, joihin voi ainakin jossakin määrin itse vaikuttaa. Näyttää myös siltä, että mitä korkeampi koulutus, sitä harvemmin tutkitut tekijät koetaan terveysuhiksi rokotusvastaisuutta ja ilmastonmuutosta lukuun ottamatta, tulkitsee tutkimuspäällikkö Sirkku Keski-Hallila Taloustutkimus Oy:stä.

Rokotuskriittisyys lisääntynyt hieman

Tutkimuksessa kysyttiin myös suhtautumista rokotuksiin. Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta ajattelee niistä erittäin (48 %) tai melko (42 %) myönteisesti, eikä viimeaikainen rokotusten käsittely mediassa ole muuttanut enemmistön kantaa. Yhdellä viidestä (19 %) suhtautuminen on kuitenkin muuttunut kielteisemmäksi, joka kymmenennellä (11 %) puolestaan myönteisemmäksi.

Myönteisimmin rokotuksiin suhtautuvat akateemisesti koulutetut, toimihenkilöt sekä asiantuntijatehtävissä toimivat.

Taloustutkimus Oy toteutti Aikamme terveysuhat -tutkimuksen Suomen Apteekkariliiton, Suomen Lääkäriliiton ja Lääketietokeskuksen toimeksiannosta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää suomalaisten suhtautumista erilaisiin terveysuhkiin. Tutkimuksessa haastateltiin 28.4.-18.5.2014 välisenä aikana 1 010 iältään 15–79 -vuotiasta suomalaista ahvenanmaalaisia lukuun ottamatta. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,2 prosenttia suuntaansa.

ERKKI KOSTIAINEN, ERJA ELO