Uutinen

Lihavuuden hoitoon tuli uusi lääke

16.01.2018 | 08:50

Teksti : VIRPI EKHOLM

Lihavuuden hoitoon tarkoitetun Mysimba-lääkevalmisteen vaikuttavat aineet ovat naltreksoni ja bupropioni, jotka vaikuttavat aivojen palkitsemisjärjestelmään ja hillitsevät ruokahalua.

Mysimba on keskushermostoon vaikuttava tablettimuotoinen valmiste, jota käytetään aikuisten lihavuuden hoitoon yhdessä vähäkalorisen ruokavalion ja liikunnan kanssa.

Se on tarkoitettu henkilöille, joiden painoindeksi on yli 30 tai joiden painoindeksi on yli 27 ja lihavuuteen liittyy yksi tai useampi liitännäissairaus.

Mysimba-valmisteen tehoa ja turvallisuutta on arvioitu neljässä vaiheen III tutkimuksessa, joihin osallistui yhteensä noin 4 500 potilasta. Tutkimuksissa lääkehoito tehosti painonpudotusta keskimäärin muutamia kiloja verrattuna pelkkään elämäntapahoitoon ja lumeeseen.

Yleisimmät haittavaikutukset olivat pahoinvointi, ummetus, oksentelu, huimaus ja kuiva suu. Harvinaisena haittavaikutuksena on esiintynyt myös epileptisiä kohtauksia.

Mysimban käyttö ei sovellu potilaille, joilla on korkea verenpaine tai epilepsia, tai jotka käyttävät runsaasti alkoholia. Myös monet muut sairaudet tai lääkehoidot voivat olla este lääkevalmisteen käytölle.

Mysimballa ei ole vielä Kela-korvattavuutta, ja sen käyttö maksaa noin 4,60 euroa päivässä. Lääkäri arvioi 16 viikon kuluttua ja sen jälkeen vuosittain, onko henkilön aiheellista jatkaa Mysimban käyttöä.