Levin apteekissa ollaan valmiita joulumatkailijoiden saapumiseen. Kuvassa farmaseutit Marika Lehtimäki ja Camilla Savolainen. Kuva: Karoliina Asikainen
Uutinen

Levin apteekki valmistautuu joulun ruuhkiin uusin tavoin

21.12.2020 | 12:08

Teksti : Hanna Hyvärinen

Jaa artikkeli:

Portsari varmistaa turvallisen apteekkiasioinnin pohjoisen suositussa lomakohteessa.

Levin apteekissa on ennakoitu jouluajan matkailusesonkia ja valmistauduttu muun muassa ruuhkien hallintaan. Pyhien ajan apteekin ovella päivystää järjestyksenvalvoja, joka varmistaa, ettei sisätiloihin saavu liikaa ihmisiä samanaikaisesti. ”Portsari” myös jakaa suu-nenäsuojia niille, joilla ei ole mukana maskia omasta takaa.

– Meillä on ennakkotieto, että jouluksi ja uudeksi vuodeksi Levin mökit on myyty jokseenkin loppuun. Matkailijat käyvät mökkilomallaan kaupassa ja tarvitsevat myös apteekkipalveluja, kertoo apteekkari Minna Loukusa.

Aiempina vuosina apteekin 69 neliötä ovat olleet joulun aikaan täynnä asiakkaita aamusta iltaan. Nyt vastaavanlaiseen väentungokseen ei ole varaa. Apteekkiin päästetään kerrallaan muutama asiakas.

– Portsari myös jututtaa tulijoita ja varmistaa, että sisään ei tulla koko mökkiseurueella, vaan apteekkiin tulee vain hän, jolla on tarve.

Myös sisäilmaa pyritään puhdistamaan mahdollisista taudinaiheuttajista teknologian avulla.

– Meidän täytyy kaikin mahdollisin keinoin pyrkiä varmistamaan riskitön apteekkiasiointi. Ja totta kai meillä on huoli myös henkilökuntamme terveydestä, Loukusa sanoo.

Pitkien etäisyyksien pohjoisessa on tärkeää turvata apteekkipalveluiden saatavuus.

– Näillä kairoillahan seuraavaan apteekkiin on yli 60 kilometrin matka, jos sekä pää- että sivuapteekin väki sairastuisi tai joutuisi karanteeniin.

Vastuu mukaan myös lomalle

Loukusan mukaan Levillä odotetaan jouluvieraita kaksijakoisissa tunnelmissa.

– Olo on vähän niin kuin sillä entisellä tytöllä: haluttaa ja pelottaa, jos näin rohkenee sanoa. Kylä ja sen yrittäjät kaipaavat kipeästi matkailijoita – heistähän täällä eletään. Toisaalta kurkkua kuristaa pähkäily, kuinka monta oireetonta koronan kantajaa tunturiin matkaa.

Apteekissa toivotaan, että lomalle tulijat eivät ajattele tulevansa ”lomalle koronasta”, vaan lomallakin toimitaan vastuullisesti ja pidetään kiinni ohjeista ja suosituksista.

– Teemme omasta puolestamme parhaamme koronaturvallisen Lapin eteen. Vielä viikonvaihteessa tartuntaluku oli Lapissa pyöreä nolla. Pistän kädet kyynärpäitä myöten ristiin, että tilanne pysyy rauhallisena vuoden vaihteen jälkeenkin, Loukusa sanoo.