Uutinen

Lasten painoindeksin voi laskea netissä

05.04.2011 | 13:50

Terveyskirjaston Internet-sivulta löytyvällä lasten painoindeksillä vanhemmat voivat nyt ensimmäistä kertaa itse arvioida lastensa painoa.

Lapsen kehon suhteet ovat erilaiset kuin aikuisilla, joten normaalia painoindeksin laskemista ei voida sellaisenaan käyttää alle 18-vuotiailla. Lasten painoindeksissä lapsen ikä huomioidaan ikäkohtaisella kertoimella, joka muuntaa painoindeksin vastaamaan aikuisten painoindeksiä. Terveyskirjaston laskurissa kertoimet on laskettu vasta julkaistuista suomalaisista 70 000 lapsen pituus- ja painotiedoista.

Vanhempien on vaikea arvioida lastensa painoa silmämääräisesti. Viime vuonna julkaistun suomalaistutkimuksen mukaan suurin osa ylipainoisten 5-vuotiaiden ja puolet ylipainoisten 11-vuotiaiden vanhemmista pitivät lastaan normaalipainoisena.

Lasten painoindeksillä voidaan arvioida yli- ja alipainoa ja kummassakin tapauksessa laskuri antaa vanhemmille neuvoja ja toimintaohjeita.

Suomalaisista kouluikäisistä lapsista ja nuorista noin 15 prosenttia on ylipainoisia ja 5 prosenttia selvästi lihavia. Lasten ylipainoon olisi hyvä puuttua mahdollisimman varhain, koska lapsuusajan lihavuus jatkuu usein aikuisikään. (MS)

Painoindeksi löytyy Terveyskirjaston sivuilta >