Kuva: Ingimage
Uutinen

Lapsille annetut monivitamiinipillerit voivat nostaa joidenkin vitamiinien saannin yli suositusten

24.08.2023 | 08:40

Teksti : Uutispalvelu Duodecim

Terveet ja hyvin syövät lapset eivät tarvitse vitamiinilisiä. Poikkeuksena ovat D-vitamiinilisät.

Monipuolista ruokaa saavat lapset eivät tarvitse monivitaminiinivalmisteita, mutta tästä huolimatta monet antavat niitä lapsilleen. Tanskalaistutkimuksen perusteella ainakin sinkin, jodin, raudan ja A-vitamiinin saannit voivat tämän takia nousta yli suositusten.

Tutkimuksessa käytettiin 500 tanskalaisen 4–10-vuotiaan terveystietoja vuosilta 2011–2013. Lapsista 60 prosenttia sai monivitamiinivalmisteita ja 4 prosenttia muita lisäravinnevalmisteita.

Monivitamiinivalmisteita käyttävät lapset saivat 15 ravintoainetta selvästi enemmän kuin lapset, joiden vanhemmat eivät antaneet heille lisäravinteita. Yli suositusten saanti nousi sinkin, raudan, jodin ja A-vitaminiin osalta.

Tanskalaislapset saavat kyseisiä ravintoaineita poikkeuksellisen paljon ruokavaliostaan, joka sisältää runsaasti maitotuotteita, leipää, sikaa ja muuta lihaa. Yhdistettynä monivitamiinivalmisteisiin, noin 30 prosenttia lapsista sai suosituksia enemmän jodia, 45–70 prosenttia sinkkiä ja 20–40 prosenttia A-vitamiinia. Myös raudan saanti ylitti suositustasot monilla monivitamiinivalmisteiden saajilla.

Tulokset tukevat nykynäkemystä, jonka mukaan terveet ja hyvin syövät lapset eivät tarvitse vitamiinilisiä. Poikkeuksena ovat D-vitamiinilisät, joita Suomen oloissa suositellaan ympäri vuoden. Vitamiinilisistä saattavat hyötyä myös lapset, joiden ruokavalio on rajoittunut esimerkiksi allergioiden takia.

Lasten sinkin, jodin ja A-vitamiinin liikasaannin pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta, mutta ainakaan tässä aineistossa haittoja ei havaittu. Pitkäkestoinen ja suuri A-vitamiinin liikasaanti voi aikuisilla aiheuttaa pahimmillaan mm. luumuutoksia ja maksavaurioita. Raudan liikasaantiin liittyy pahoinvointia, ripulia ja ruoansulatuskanavan verenvuotoja.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.