Uutinen

Lakiesitys: hintakilpailu itsehoitolääkkeisiin, apteekkiveroa kiristetään

28.09.2018 | 16:30

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle lakiesityksen, jossa ehdotetaan hintakilpailua itsehoitolääkkeisiin ja apteekkiveron kiristämistä.  Palvelupisteiden perustaminen helpottuisi tai osa itsehoitolääkkeistä vapautuisi päivittäistavarakauppaan.

Lausunnolle toimitettu esitysluonnos perustuu hallituksen keväällä 2017 tekemiin apteekkilinjauksiin.

Erillisessä muistiossa arvioidaan eri malleja siitä, miten itsehoitolääkkeitä saisi nykyistä helpommin muun asioinnin yhteydessä. Ensimmäisessä vaihtoehdossa apteekki voisi perustaa palvelupisteen entistä joustavammin esimerkiksi kauppaan tai kauppakeskukseen.

Lupiin helpotuksia

Nykyisestä lääkkeen saatavuuteen liittyvästä edellytyksestä perustamiselle luovuttaisiin ja palvelupisteitä voisi perustaa vapaasti perustaa tietylle alueelle. Lakiesityksessä mahdollistetaan myös uusien teknologioiden, kuten noutolokeroiden hyödyntäminen.

Toisessa vaihtoehdossa joidenkin itsehoitolääkkeiden myynti olisi mahdollista myös päivittäistavarakaupassa. Edellytyksenä olisi, että lääkkeen myyntiluvan haltija olisi hakenut ja saanut lupaan muutoksen, joka mahdollistaisi tällaisen kauppamyynnin.

Uusien apteekkien perustamiseen liittyviä valitusprosesseja ehdotetaan lyhennettäväksi valitusmenettelyä muuttamalla. Esimerkiksi oikaisuvaatimuksesta Fimeaan luovuttaisiin, ja valitus tehtäisiin suoraan hallinto-oikeuteen.

Hintakilpailua apteekin katteella

Luonnoksessa esitetään, että itsehoitolääkkeissä sallittaisiin hintakilpailu apteekin omasta katteesta tinkien. Kansanterveyteen liittyvillä perusteilla rajattaisiin kuitenkin tiettyjä valmisteita hintakilpailun ulkopuolelle.

Tällaisia olisivat erityisesti lisäneuvontaa edellyttävät lääkevalmisteet ja särkylääkkeet lukuun ottamatta ulkoisesti käytettäviä valmisteita, kuten kipugeelejä.

Apteekkiveroon kiristys ja uusi helpotus

Apteekkiveroa ehdotetaan kiristettäväksi. Toisaalta ehdotetaan uutta vähennystä, joka koskiksi apteekkien tarjoamia farmaseuttisia palveluita.

Muutosten tavoitteena olisi tuoda erikokoisten apteekkien ääripäitä lähemmäksi toisiaan. Tämä tukisi myös myöhemmin toteutettavan lääketaksamuutoksen valmistelua.

Hallituksen apteekkityöryhmän mukaan apteekkijärjestelmä tulee nähdä yhtenä osana terveydenhuoltoa ja laajaa lääkehuollon ketjua. Koko lääkehuoltoa on arvioitava osana sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa.

Lausuntoaika päättyy 21. lokakuuta. Eduskunnalle hallituksen esitys on tarkoitus antaa loppuvuodesta.