Uutinen

Lakesin startti siirtymässä marraskuuhun

23.04.2009 | 16:40

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen tulisi aloittaa toimintansa vasta marraskuun alussa, esittää projektin ohjausryhmä. Keskuksen piti startata jo syyskuussa, mutta ohjausryhmän mukaan lain täytäntöönpanoon tarvitaan lisää aikaa kesälomien vuoksi.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskusta koskeva hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle toukokuussa.

Ohjausryhmä käsitteli tänään lausuntoja, joita sidosryhmät olivat antaneet lakiluonnoksesta. Lausunnoissa toivottiin, että pirstaleinen lääkehuollon hallinto muodostaisi jatkossa nykyistä eheämmän kokonaisuuden.

Lakiluonnos sai lausunnoissa sekä myönteistä että kriittistä palautetta. Tutkimukseen liittyvän yhteistyön koordinoinnin todettiin olevan perusteltua, koska työ monitieteellisellä tutkimusalueilla vaatii lisäresursseja. Puolueettoman lääketiedon välittäminen kuluttajille nähtiin myös tarpeelliseksi.

Eräissä lausunnoissa pohdittiin, tuoko uusi keskus uutta osaamista lääkehuollon hallintoon. Lisäksi haluttiin selvennyksiä siitä, pidetäänkö uusien tutkimus- ja kehittämistehtävien rahoitus erillään lupa- ja valvontatoiminnasta.

Arvioinnin riippumattomuuteen ja liikesalaisuuksien suojaan haluttiin kiinnittää huomiota. Myös tiivistä sidosryhmäyhteistyötä pidettiin tarpeellisena.

Ohjausryhmän puheenjohtajan, valtiosihteeri Terttu Savolaisen mukaan lausunnoissa esiin tuotuja näkökohtia otetaan huomioon hallituksen esityksen jatkovalmistelussa. Esimerkiksi ei ole tarkoituksena, että tutkimus- ja kehittämistoimintaa rahoitettaisiin lupa- ja valvontatoiminnasta saaduilla tuloilla, vaan erillisellä budjettirahoituksella.

Lääkelaitoksen ylijohtaja Marja-Liisa Partanen kertoo lääkehuollon hallinnon uudistamisesta huomenna Apteekkaripäivillä. (VE)