Uutinen

Laihdutusvalmiste voi aiheuttaa maksavaurioita

26.05.2009 | 09:49

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on saanut tiedon Suomessa todetusta maksavauriosta, jonka aiheuttajaksi epäillään Hydroxycut -ravintolisää. Painonhallintaan tarkoitettu tuote oli ostettu ulkomailta.

Evira kehottaa kuluttajia lopettamaan Hydroxycut -valmisteiden käytön ja palauttamaan ne myyjälle. Valmisteita myydään ravintolisänä verkkokaupoissa myös Suomessa. Tuotteita markkinoidaan erityisesti rasvanpolttoon.

Hydroxycut-valmisteet ovat todennäköisesti aiheuttaneet useita maksavaurioita Yhdysvalloissa ja Tanskassa. USA:n lääkeviranomainen FDA tiedottikin toukokuun alussa, että Hydroxycut-valmisteiden käyttö tulee lopettaa heti vakavien haittavaikutusepäilyjen vuoksi.

Varoitus koskee "Iovate" ja "Muscle Tech" -tuotemerkeillä myytäviä Hydroxycut -valmisteita, joiden valmistaja on Iovate Health Sciences. Tuotteiden valmistaja on vetänyt tuotteet USA:ssa pois markkinoilta.

Evira on ollut yhteydessä suomalaisiin Aminopörssi-, Wellneteus- ja Wellmax-verkkokauppoihin, jotka ovat vetäneet tuotteet pois markkinoilta. Suomen kielellä palvelua antavan ruotsalaisen Fitnesstukun osalta asia on siirretty Ruotsin viranomaisille.

Myös toinen laihdutusvalmiste vaaraksi

Lääkelaitos varoitti viime viikolla myös laittomasta Super Slim Pomegranate -ravintolisävalmisteesta.

Painonhallintaan tarkoitetuista valmisteista on löydetty suuria määriä sibutramiini-lääkeainetta. Valmistetta myydään ravintolisänä useilla verkkosivuilla muun muassa Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

Sibutramiinia sisältäviä valmisteita saa Suomessa toimittaa ainoastaan lääkemääräyksellä. Super Slim Pomegranate sisältää jopa 2,5-kertaisia pitoisuuksia sibutramiinia markkinoilla oleviin reseptilääkkeisiin verrattuna.

Näin suurina pitoisuuksina sibutramiini voi nostaa verenpainetta merkittävästi. Lääkelaitos kehottaakin lopettamaan valmisteen käytön välittömästi. (VE)