Alan suurin koulutustapahtuma pidetään tänä vuonna turvallisuussyistä etäyhteyksillä, j... Lue lisää »

TÄYDENNETTY 29.5. Hallitus on esittänyt muutoksia lääkelakiin, lääkkeiden velvoitevaras... Lue lisää »

Sammon apteekin drive in -luukku palvelee niin autoilijoita kuin kävelijöitä. Luukku on... Lue lisää »

Touko Aalto, 36, on nimitetty yhteiskuntasuhteista vastaavaksi johtajaksi Suomen Apteek... Lue lisää »

Koronakaranteeniin joutunutta henkilökuntaa paikkaavat niin lähiseudun apteekkarit kuin... Lue lisää »

Laihdutuslääke Acomplian myynti keskeytettiin

23.10.2008 21:02

Euroopan lääkevirasto EMEA suosittelee EU:n komissiolle, että se peruuttaisi toistaiseksi laihdutuslääke Acomplian myyntiluvan kaikissa EU-maissa.

Syynä on lääkkeen markkinoille tulon jälkeen havaitut psyykkiset haitat, joiden yleisyys näyttäisi olevan kaksinkertainen lumelääkkeeseen verrattuna. EMEA:n ihmislääkekomitea (CHMP) katsoo, että lääkkeen hyöty-haittasuhde ei ole enää hyväksyttävällä tasolla, ja suosittelee siksi lääkkeen myyntiluvan peruuttamista ainakin toistaiseksi.

Lääkkeen myynti tukkukaupoista apteekeille keskeytettiin torstai-iltana, eikä lääkettä myydä enää apteekeista asiakkaille perjantaina (24.10.). Lääkäreitä kehotetaan pidättäytymään toistaiseksi lääkkeen määräämisestä potilaille. Lääkettä käyttäviä potilaita kehotetaan ottamaan asia puheeksi lääkärinsä kanssa. EMEA:n mukaan lääkityksen välitön keskeyttäminen ei ole kuitenkaan tarpeen.

Rimonabanttia sisältävä Acomplia tuli markkinoille vuonna 2006. Lääkkeen mahdollisista psyykkisistä haittavaikutuksista kuten depressiosta varoitetaan lääkkeen pakkausselosteessa ja varoituksia ja käytön vasta-aiheita on markkinoille tulon jälkeen edelleen terävöitetty.

Myyntiluvan mahdollisesta peruuttamisesta päättää EU:n komissio. Lääkkeen myyntiluvan haltija Sanofi-Aventis tiedottaa asiasta lisää perjantaina. (EK)