Uutinen

Lähes sata lääkeväärennöstä viikossa

01.04.2011 | 10:47

Tulli löysi Turun ja Helsingin lentokentillä tehdyn tehostetun seurantajakson aikana runsaasti luvattomia ja väärennettyjä lääkkeitä.

Tullin haaviin jäi viikon tehoseurannassa 72 luvatonta lääkelähetystä. Jo operaation valmisteluvaiheessa Tulli löysi Helsinki-Vantaan lentoasemalla erittäin suuren, lähes 34 000 tabletin väärennetyksi epäillyn lääke-erän.

- Sen tutkinta on Tullissa aivan alkuvaiheessa. Näin suuria lääkelähetyksiä löytyy melko harvoin ja silloinkin yleensä kauttakulkuliikenteessä, Helsinki-Vantaan lentotullin tullipäällikkö Mika Pitkäniemi sanoo.

Ulkomailta tilattujen lääkkeiden määrä on ollut jo kauan jatkuvassa kasvussa ja takavarikot ovat kymmenkertaistuneet kuudessa vuodessa.

Suomalaisetkin ostavat lääkeväärennöksiä vuosittain noin 44 miljoonalla eurolla. Lentotullin virkailijat paljastavat noin kaksi kolmasosaa koko Suomen luvattomista ja laittomista lääkelähetyksistä.

- Tulli paljastaa luvattomia lääkkeitä useimmiten riskianalyysin perusteella. Takavarikoitujen lääkkeiden kirjo on suuri. Mukana on mm. erilaisia kolesteroli-, kipu-, masennus-, diabetes, kaljuuntumisenesto-, erektiohäiriö-, allergia-, astma- ja verenpainelääkkeitä, varsin usein myös huumeiksi luokiteltavia lääkkeitä. Väärennettyjen lääkkeiden osuus on arviolta 40 prosenttia takavarikoiduista lääkkeistä.

Lääkeväärennösten torjunnassa kansainvälinen ja kotimainen viranomaisyhteistyö on tärkeää. Rikostorjunnan tavoite on myös paljastaa salakuljetusorganisaatiot ja saada takaisin mahdollisimman suuri osa niiden saamasta taloudellisesta hyödystä.

- Usein lääkkeiden haltuunoton yhteydessä aloitetaan myös rikosprosessi eli epäillyn rikoksen esitutkinta. Ostaessaan laittomia lääkkeitä ulkomailta tilaaja saattaa syyllistyä lääkerikokseen, dopingrikokseen tai jopa huumausainerikokseen, Pitkäniemi kertoo. (IK)