Uutinen

Lääkkeitä saa Suomessa vielä hyvin

26.07.2019 | 13:31

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Lääkkeiden toimitushäiriöt ovat huolestuttaneet apteekkiasiakkaita. Lääkkeitä saa Suomessa kuitenkin hyvin, eikä niitä kannata missään tapauksessa hamstrata.

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat kuluneen vuoden aikana lisääntyneet Suomessakin. Media on käsitellyt aihetta kesällä laajasti, mikä on saanut monet kyselemään omia lääkkeitään apteekista. 

Apteekkariliiton viestintäproviisori Emmi Puumalainen korostaa, että syytä paniikkiin ei ole: lääkkeet eivät ole loppumassa apteekeista.

– Vaikka jokin valmiste olisi loppunut jostain apteekista, kokonaan ilman lääkettä jääminen on hyvin harvinaista. Yleensä löytyy toinen pakkauskoko tai korvaava valmiste, sanoo Puumalainen.

Maaliskuussa tehdyn toimitusvarmuustutkimuksen mukaan 98 prosenttia resepteistä pystyttiin toimittamaan viipymättä. Lääkepuuteista alle neljännes aiheutui varsinaisesta saatavuushäiriöstä.

Kaksi kolmesta lääkepuutteesta johtui siitä, että lääke oli tilauksessa tai se tilataan tarvittaessa esimerkiksi kalliin hinnan vuoksi. Vain alle promillessa lääketoimituksista saatavuusongelma viivästytti lääkehoidon aloitusta tai jatkumista.

Viestintää voitaisiin tehostaa

Saatavuusongelmat ovat kiistatta lisääntyneet. Vuonna 2010 Fimea sai lääkeyhtiöiltä 67 ilmoitusta saatavuushäiröistä, viime vuonna yli 1200. Viime vuonna tarkastetun väitöstutkimuksen mukaan neljä viidestä apteekista törmää lääkkeiden saatavuusongelmiin päivittäin tai lähes päivittäin.

Puumalaisen mukaan lukumäärän kasvu johtuu osin myös laajasta rinnakkaistuotteiden ja pakkauskokojen lisääntymisestä. Kun jonkin lääkeaineen tuotannossa tai toimituksessa on vaikeuksia, se heijastuu kaikkiin valmisteisiin.

Vaikka Suomessa ei voida vaikuttaa Aasiassa tapahtuviin tuotantokatkoksiin tai tehtaiden sulkemisiin, ongelmaa voidaan lievittää parantamalla tiedon kulkua. Puumalaisen mukaan apteekit saavat tiedon saatavuushäiröistä melko hyvin, mutta lääkkeen määrääjät eivät.

– Eniten helpottaisi se, että lääkärillä olisi ajantasainen tieto lääkkeen saatavuudesta jo reseptiä kirjoitettaessaan. Jos hän voi välttää kirjoittamasta lääkettä, jota ei ole saatavilla, säästyttäisiin apteekin ja lääkärin väliseltä puhelinrumbalta. Asiakkaaltakin säästyisi aika, eikä aiheutuisi turhaa hämmennystä, Puumalainen sanoo.

Kansainvälinen ongelma

Lääkkeiden tuotanto on keskittynyt pitkälti Aasian. Katkoksia syntyy helposti, kun ketjun alkupäässä syntyy häiriö, esimerkiksi raaka-ainetta valmistava tehdas suljetaan ympäristö- tai turvallisuusongelmien vuoksi. Lisäksi pienikin laatuongelma tuotannossa voi viedä isoja lääke-eriä markkinoilta.

Ongelma koskee kaikkia maita, ja Suomi on selvinnyt häiriöiltä yllättävänkin hvyin, vaikka markkina on pieni ja syrjässä. Puumalaisen mukaan lääkkeiden saatavuus on Pohjoismaisittain erittäin hyvä.

Suomessa on lääketeollisuudesta riippumaton apteekkijärjestelmä, toisin kuin esimerkiksi Norjassa. Suomen markkinoilla on laaja valikoima geneerisiä lääkkeitä, joiden joukosta korvaava valmiste usein löytyy.

Norjassa oli jo viime vuonna pulaa lähes 700 eri lääkkeestä.