Uutinen

Lääkkeiden ympäristöluokitus tulossa Suomeen

11.05.2020 | 09:55

Teksti : ERJA ELO

Luokittelu antaisi tietoa lääkeaineiden käyttömääristä, riskeistä ja ympäristökuormasta.

Lääketietokeskus aikoo julkaista lääkkeiden ympäristöluokituksen lähivuosina. Sen vetämässä projektissa selvitetään parhaillaan eri käyttäjäryhmien tarpeita sekä pohditaan Ruotsissa ja Norjassa käytössä olevien ympäristöluokitusten soveltuvuutta Suomeen.

Lääkkeiden ympäristöluokittelu kehitettiin Ruotsissa yli 10 vuotta sitten. Maassa on kaksi luokittelua julkaisevaa kanavaa. Janusinfo painottaa lääkeaineiden vaaraominaisuuksia ja Fass lääkeaineiden riskejä.

– Teknisesti Fass-tietojen tuominen ei ole monimutkaista, mutta meitä askarruttaa tiedon käytettävyys: missä muodossa ja laajuudessa tietoa kannattaa tarjota eri käyttäjäryhmille, kertoo kehitysproviisori FT, Elli Leppä Lääketietokeskuksesta.

Parantamisen varaa on

Luokittelu antaisi tietoa lääkeaineiden käyttömääristä, riskeistä ja ympäristökuormasta. Tällä hetkellä tietoa on parhaiten saatavissa lääkeaineiden vesistövaikutuksista.

Lääketietokeskuksen kunnianhimoisena tavoitteena on tarjota paljon nykyistä laajempaa tietoa lääkkeiden koko elinkaaren ympäristövaikutuksista. Silloin huomioidaan kaikki alkaen siitä, miten lääketehtaan käyttämä sähkö on tuotettu.

– Muualla teollisuudessa ympäristövaikutusten mittaaminen on tuttua, mutta lääkealalla on tehty vasta pilottimittauksia yksittäisistä lääkevalmisteista. 

Esimerkiksi maailman johtava astmalääkkeiden valmistaja GSK teetti tunnetulla Carbon Trust -säätiöllä laskelman valmisteidensa hiilijalanjäljistä. Kävi ilmi, että yhden ponnekaasuinhalaattorin päästöt vastaavat lähes 200 kilometrin automatkaa.

Vastaavat laskelmat ovat kuitenkin vielä harvinaisia.

– Olemme vielä kaukana siitä, että pystyisimme esimerkiksi vertaamaan, mikä rinnakkaisvalmisteita on kaikkein ympäristöystävällisin, Leppä kertoo.

Ympäristötietoisuus alkaa näkyä

Lääketietokeskus näkee lääkkeiden ympäristövaikutukset yleismaailmallisesti tärkeinä. Viime vuosina aiheesta ovat tuottaneet uutta tutkimustietoa useat tahot, kuten Helsingin yliopisto ja Suomen Ympäristökeskus.

– Ympäristötietoisuus alkaa hiljalleen näkyä lääkäreiden vastaanotoilla ja apteekeissa. Haluamme olla mukana tuomassa luotettavaa tietoa, jotta ammattilaiset ja kuluttajat voivat tehdä vastuullisia valintoja, Leppä sanoo.

Apteekit ovat tehneet Suomessa työtä puhtaamman luonnon ja ympäristön hyvinvoinnin eteen jo pitkään. Vakiintuneen käytännön mukaan lähes kaikki apteekkitoimipisteet ottavat asiakkailta vastaan vanhentuneita ja käyttämättä jääneitä lääkkeitä.

Apteekeista kerrotaan, että osa asiakkaista on jossain määrin kiinnostuneita lääkkeiden ympäristövaikutuksista, kotimaisista vaihtoehdoista, pakkausmateriaalien alkuperästä sekä vegaanisista vaihtoehdoista. Ympäristönäkökulma kiinnostaa asiakkaita enemmän kaupunkien "hipsterialueilla" kuin maaseudulla.