Norjassa puolet vähemmän farmasisteja apteekkia kohden, Ruotsissa lääkeneuvontaa antava... Lue lisää »

Keskustelupalstojen terveysneuvoilla leikittelevä kysy apteekista -kampanja perehdyttää... Lue lisää »

Melkein kaikki sairastuvat johonkin pitkäaikaissairauteen, mutta välttämällä kolme risk... Lue lisää »

Työilmapiiriä kohentavia kehuja voi jaella lehden kautta helmikuun loppuun asti. Lue lisää »

Toiminta on kokonaisuudessaan tervettä, mutta tappiollisten tai kannattavuusrajoilla si... Lue lisää »

Lääkkeiden tukkumarkkinaa jaetaan uusiksi

Lääketukut   11.10.2018 09:50  INKERI MERILUOTO

,

Oriolan lääkelaatikot olivat viime syksynä puolityhjiä tai täynnä yllätyksiä.

Oriolan toimituksissa on puutteita vielä vuosi jakelukriisin jälkeenkin. Luottamuspula ajaa tukkumarkkinaa monikanavaiseksi.

Apteekkarilehden tuoreen kyselyn mukaan lähes neljännes apteekkareista kuvaa luottamusta Oriolaan olemattomaksi. Yli 60 prosenttia arvioi sen olevan edelleen vähän normaalia heikompi.

Yli 15 prosenttia kyselyyn vastanneista apteekkareista kertoo, etteivät lääke- ja muut toimitukset Oriolasta ole normalisoituneet vieläkään.

– Edelleen pidämme kriittisistä tuotteista ylimääräistä varavarastoa. Normaalisti ei uskalleta vielä elää. Koko ajan on mielessä se, että entä jos tätä lääkettä ei sitten enää saakaan, kertoo apteekkari Terttu Puurunen Pudasjärveltä.

Puurunen ajoi viime syksynä pari tuhatta kilometriä kuskatessaan lääkkeitä asiakkaille, kun Oriolan epäonnistunut toiminnanohjausjärjestelmän uudistus sekoitti lääkejakelun. Koko henkilökunta seurasi, mitä
tuotteita tukusta saatiin ja mitä yhä vielä puuttui.

Samaa tekivät muutkin apteekit ympäri maan. Erityisen paljon ongelmia oli kuitenkin pohjoisessa.

Kriisi mursi yksikanavamallin

Lääkeyhtiö Orion siirsi pian kriisin alettua lääkkeitä ja muita tuotteitaan muiden tukkujen jaeltavaksi, ja Suomeen syntyi näin ensimmäistä kertaa monikanavajakelua. Sitä ennen käytäntönä oli yksikanavajakelu eli yksi tukkuri vastasi tiettyjen lääkkeiden toimittamisesta apteekeille yksin.

Orionin yhteistyö Oriolan pahimman kilpailijan Tamron kanssa päättyi keväällä. Lääkkeitä on kuitenkin yhä Magnum Medicalin ja Medifonin jakelussa.

– Olemme olleet tyytyväisiä tähän ratkaisuun, etenkin kriisin aikana viime syksynä ja alkutalvesta se oli erityisen arvokasta, kertoo johtaja Janne Maksimainen Orion Pharmasta.

Magnum Medicalin jakelussa on sata Orionin geneeristä, suurimenekkistä lääkevalmistetta. Medifonilla on sata Orionin lääkkeetöntä tuotetta. Kaikki tuotteet ovat myös Oriolan jakelussa.

Monikanavajakelu on lisännyt Orionin kustannuksia.

– Enemmän maksaisi menetetty luottamus, jos potilaat eivät saisi tarvitsemiaan lääkkeitä apteekeista, toteaa Maksimainen tarkentamatta lukuja.

Pienet tukkurit ovat kasvavaneet

Apteekarit soisivat, että Orion jatkaisi monikanavajakeluaan.

– Olen tosi hyvilläni siitä, että voimme tiettyjen tuotteiden osalta itse valita, mistä ne tilaamme, sanoo Puurunen.

Kriisi toi Medifonille lisää päämiehiä, ja toimitusvolyymi kasvoi selvästi. Isompiin tiloihin siirtymistä täytyi aikaistaa.

Yhtiö muutti lokakuun alussa uuteen keskukseen, joka 7–8-kertaistaa tukkurin kapasiteetin.  Myös Magnum Medical on käynyt keskusteluja uusista päämiehistä.

Medifon jakelee reilun kahdensadan yrityksen tuotteita. Yhtiö keskittyy pääasiassa vapaankaupan tuotteisiin, mutta valikoimiin kuuluu myös muutamia lääkevalmisteita.

Olen tosi hyvilläni siitä, että voimme tiettyjen tuotteiden osalta itse valita, mistä ne tilaamme.

Fimean aseeksi uhkasakko

Fimea luovutti omat ehdotuksensa lääkealan kriisivarautumisen parantamiseksi sosiaali- ja terveysministeriölle viime syksynä. Parhaillaan eduskunnan käsittelyssä on esitys siitä, että Fimea voisi tehostaa tarkastuksissa antamiaan määräyksiä sakon uhalla.

Muita lainsäädännöllisiä seurauksia kriisistä ei ole toistaiseksi tiedossa. STM aikoo tehdä syksyllä Fimean kanssa kyselyn siitä, miten lääkeala on kehittänyt kriisivalmiuttaan.

– Ala viestitti kriisin jälkeen voimakkaasti, että kriisivalmiuden parantaminen ei vaadi lakimuutoksia, vaan omavalvonnan parantaminen riittää. Nyt sitten katsotaan, mitä on tehty ja sen jälkeen päätetään, onko vielä tarvetta muutoksiin, kertoo Ulla Närhi STM:stä.

Apteekit ovat varuillaan

Apteekkariliiton selvityksen mukaan kriittiseksi osoittautuneet lääkkeet, kuten kilpirauhasen vajaatoimintaan käytettävä Thyroxin ja verenohennuslääke Marevan loppuivat viime syksynä kokonaan vain muutamilta kymmeniltä apteekeilta.

Apteekit ovat parantaneet kriisivarautumista kasvattamalla näiden lääkkeiden varastoja, lisäämällä rinnakkaisvalmisteiden valikoimaa, kiristämällä varaston hälytysrajoja ja hajauttamalla tilauksia useammille tukuille.

Asiakkaalle ei enää uskalleta luvata Oriolan jakelussa olevaa tuotetta täysin varmasti. Ilmoitus pienestäkin poikkeuksesta saa hälytyskellot soimaan. ”Heti pitää varautua pahimpaan”, kuvaa yksi kyselyyn vastannut apteekkari.

Myös Pudasjärvellä poikkeusolot ovat jatkuvasti apteekkarin mielessä.

– Mietin koko ajan, millainen varasto pitäisi olla, jos jotain taas sattuisi. Mutta samaan aikaan pohdin, että onko se apteekkarin ja apteekin velvollisuus varautua siihen, että tukku ei pysty täyttämään tehtäväänsä? Pienelle yksikölle laitetaan turhan suuri vastuu ja taakka, Puurunen toteaa.


Aiheesta myös


Arkisto


Liberalisointi on vähentänyt apteekkien työntekijöitä
15.02.2019 14:55 OLLI-PEKKA TIAINEN

15.02.2019 14:55 OLLI-PEKKA TIAINEN


Kalevauva-kampanjasta lukion oppimateriaalia
15.02.2019 12:50 OLLI-PEKKA TIAINEN

15.02.2019 12:50 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkarit: Omistuksen vapauttamisen jälkeen naapurimaidemme apteekkien omistajiksi on tullut tahoja, joille lääkeneuvontaa tärkeämpää on liiketoiminnan hyvä tuotto. Ja tuottoa on kasvatettu nimenomaan tinkimällä farmaseuttisesta henkilökunnasta. Aivan samoin kävisi Suomessa, jos apteekkien omistus vapautettaisiin.
15.02.2019 12:24

15.02.2019 12:24


Apteekkarit: Savuttomuus, monipuolinen ja vähäsuolainen ruokavalio sekä fyysisesti aktiivinen elämäntapa auttavat elämään terveempänä ja pidempään.
15.02.2019 09:05

15.02.2019 09:05


Kolmella terveystekijällä saa yhdeksän tervettä vuotta
15.02.2019 09:02 UUTISPALVELU DUODECIM

15.02.2019 09:02 UUTISPALVELU DUODECIM


Apteekkarit: Apteekkien tulostaso laski ja keskinäiset erot kasvoivat.
14.02.2019 16:27

14.02.2019 16:27


Mediuutiset haastaa apteekit mukaan Kiitä kollegaa -kampanjaan
14.02.2019 16:19 ERKKI KOSTIAINEN

14.02.2019 16:19 ERKKI KOSTIAINEN


Apteekkien kannattavuuserot ovat kasvaneet
14.02.2019 16:05 OLLI-PEKKA TIAINEN

14.02.2019 16:05 OLLI-PEKKA TIAINEN


Apteekkarit: Crohnin tauti näyttäisi kehittyvän tavallista todennäköisemmin lapsille, jotka ovat altistuneet antibiooteille raskauden aikana. Varhaislapsuuden antibioottikuureilla ei havaita samanlaista vaikutusta.
14.02.2019 08:47

14.02.2019 08:47


Antibioottialtistus raskauden aikana yhteydessä varhain alkavaan Crohnin tautiin
14.02.2019 08:39 UUTISPALVELU DUODECIM

14.02.2019 08:39 UUTISPALVELU DUODECIM