Uutinen

Lääkkeiden samanhintaisuus tärkeää suomalaisille

22.07.2009 | 09:10

Apteekki on suomalaisille lääkkeiden mieluisin ostopaikka ja selvä enemmistö on sitä mieltä, että lääkkeiden tulee olla samanhintaisia kaikissa apteekeissa, ilmenee Taloustutkimus Oy:n toukokuussa tekemästä tutkimuksesta.

Enemmän kuin yhdeksän kymmenestä (92 %) tutkimuksessa haastatellusta tuhannesta vastaajasta oli sitä mieltä, että reseptilääkkeiden pitää olla kaikissa apteekeissa samanhintaisia. Itsehoito- eli ilman reseptiä saatavissa lääkkeissä yhtenäistä hinnoittelua kannatti liki kolme neljästä (72 %). Lääkkeiden samanhintaisuus on naisille selvästi tärkeämpää kuin miehille.

Vastaajista 78 prosenttia katsoi, että yhteiskunnan pitää säännellä reseptilääkkeiden hintoja. Itsehoitolääkkeissä yhteiskunnan hintasääntelyä kannatti selvästi harvempi vastaajista (44 %).

Nykyisin lääkkeet ovat samanhintaisia kaikissa apteekeissa ja yhteiskunta sääntelee sekä resepti- että itsehoitolääkkeiden vähittäishintoja valtioneuvoston lääketaksa-asetuksella.

Tutkimuksen mukaan apteekki on reseptilääkkeiden mieluisin ostopaikka valtaosalle (89 %) suomalaisista. Vain harva ostaisi reseptilääkkeet mieluiten terveyskeskuksesta/lääkäriasemalta (5 %) tai apteekin verkkopalvelusta (1 %), jos ostaminen niistä olisi mahdollista.

Myös itsehoitolääkkeet enemmistö (54 %) tutkimuksessa haastatelluista ostaa mieluiten apteekista. Päivittäistavarakaupan mainitsi mieluisimmaksi ostopaikaksi reilu kolmannes (37 %).

Kansalaisten mielipiteitä apteekkipalveluista ja lääkkeiden hinnoittelusta kysyttiin osana Ihmisten kokemukset ja odotukset apteekkipalveluista -tutkimusta, jonka teki Taloustutkimus Oy Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta. Tutkimusta varten haastateltiin puhelimitse 1 001 iältään 15–79-vuotiasta mannersuomalaista 7.-29.5.2009. Otos kiintiöitiin iän ja sukupuolen mukaan vastaamaan apteekkien asiakasjakaumaa, jonka vuoksi haastatelluista 71 prosenttia oli naisia ja 40 prosenttia 60 vuotta täyttäneitä. Asuinläänin ja kuntatyypin mukaan otos vastasi Suomen väestöä. Tutkimuksen virhemarginaali on enimmillään 3,2 prosenttia suuntaansa. (EK)