Uutinen

Lääkkeiden saatavuutta turvataan lainmuutoksilla

09.07.2020 | 15:47

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Eduskunta on tehnyt muutoksia lääkelakiin, tartuntatautilakiin ja lääkkeiden velvoitevarastoinnista annettuun lakiin. Muutoksilla turvataan lääkkeiden saatavuutta ja riittävyyttä kaikissa tilanteissa.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) voi lääkkeen saatavuushäiriötilanteessa tai sen uhatessa jatkossa rajoittaa tai kohdentaa lääkkeiden jakelua ja myyntiä määräaikaisesti, jos se on välttämätöntä kansanterveyden suojelemiseksi.

Ministeriön päätöksellä voidaan esimerkiksi kohdentaa niukkoja lääkevarastoja yhdenvertaisesti mahdollisimman monelle niitä tarvitsevalle järkevän lääkehoidon turvaamiseksi.

Apteekkien varastointivelvoitetta täsmennetään siten, että apteekkien on ylläpidettävä sen tavanomaisen asiakaskunnan vähintään kahden viikon keskimääräistä tarvetta vastaavaa lääkevarastoa. Velvoite ei kuitenkaan koske vähittäishinnaltaan yli tuhannen euron lääkkeitä eikä hyvin harvinaisia lääkkeitä.

Lääketukkukauppojen on jatkossa ilmoitettava viipymättä lääkejakelun katkoksista. Myös lääkevalmisteiden myyntiluvanhaltijoiden ilmoitusvelvollisuutta täsmennetään.

Lääkkeiden velvoitevarastoinnista annettua lakia tarkennetaan siten, että velvoitevaraston on sijaittava Suomessa. STM voi jatkossa myös päättää velvoitevarastoinnin alituksesta laajamittaisen saatavuusongelman uhatessa.

STM voi määräaikaisesti rajoittaa tai antaa oikeuksia määrätä ja luovuttaa tartuntataudin hoitoon käytettyjä lääkkeitä ja jatkossa myös lääkkeitä, jotka on tarkoitettu niiden ennaltaehkäisyyn tai oireiden ja jälkitautien hoitoon.

Presidentti vahvisti lainmuutokset tänään ja ne tulevat voimaan ensi maanantaina (13.7.).