Kuva: Ingimage
Uutinen

Lääkkeiden hintakehitys on nyt poikkeuksellisen maltillista

17.08.2022 | 07:58

Teksti : Hanna Hyvärinen

Lääkkeiden hintojen nousu jäi heinäkuussa reilusti alle yhteen prosenttiin vuoden takaisesta. Kahvi kallistui yli 45 ja sähkö yli 40 prosenttia. 

Lääkevalmisteiden, hoitolaitteiden ja -välineiden kuluttajahintojen nousu oli heinäkuussa edelleen tuntuvasti hillitympää kuin useimmissa kuluttajatuotteissa. Koko tuoteryhmässä hintojen nousu jäi alle yhden prosentin viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. 

Tilastokeskuksen tuoreen kuluttajahintaindeksin mukaan farmaseuttisten tuotteiden kuluttajahinnat nousivat heinäkuussa vuoden takaiseen verrattuna 0,82 prosenttia.  Reseptilääkkeiden kuluttajahinnat nousivat vuoden takaisesta 0,65 ja itsehoitolääkkeiden 0,73 prosenttia. Ehkäisypillereiden hinnat jopa laskivat – yli 3 prosenttia.

Kesäkuussa lääkkeiden hinnat jopa laskivat.

– Lääkkeiden hintakehitys on jo useita vuosia poikennut täysin muiden hyödykkeiden hintakehityksestä ja viime kuukausina tämä on näkynyt erityisen selvästi. Hintasääntely ja lääkkeiden viitehintajärjestelmä suojaavat tehokkaasti kuluttajaa, muistuttaa viestintäjohtaja Erkki Kostiainen Apteekkariliitosta. 

Kostiaisen mukaan hokema, että kilpailu laskee hintoja, ei aina pidä paikkaansa. Se on nähty myös taksialalla. Taksikyytien hinnat ovat nousseet tuntuvasti vuodesta 2018, jolloin taksien hinnoittelu vapautui sääntelystä osana taksiuudistusta.

Ruoka ja energia kallistuneet rajusti 

Elintarvikkeiden hinnat nousivat vuoden takaisesta keskimäärin 12 prosenttia. Eniten kallistuivat kahvi (45,8 %), tuoreet ja jäädytetyt kalat (38,9 %), jauhot (38,2 %) perunat (35,8 %) ja munat (34,9 %). 

Elintarvikkeiden hinnannousu oli nopeampaa kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla. 

Aivan omassa sarjassaan painii energiahintojen nousu. Sähkö kallistui heinäkuussa vuoden takaisesta yli 40 ja nestemäiset polttoaineet liki 76 prosenttia. 

Myös kokonaisinflaatio on nyt poikkeuksellisen nopeaa. Kuluttajahinnat kaikkiaan olivat heinäkuussa 7,8 prosenttia vuodentakaista korkeammat. Nousuvauhti oli sama kuin kesäkuussa.