Uutinen

Lääkkeiden hankinta apteekista sujuu suomalaisilta helposti

15.09.2020 | 15:25

Teksti : ERJA ELO

Fimean tekemän väestökyselyn mukaan asiakkaiden on vaivatonta hankkia itsehoitolääkkeitä apteeekista.

Suomalaiset ovat tyytyväisiä itsehoitolääkkeiden saatavuuteen Fimean tekemän Lääkebarometri 2019 -väestökyselyn perusteella.

Lääkebarometri on joka toinen vuosi toteutettava väestökysely, jonka avulla selvitetään kansalaisten näkemyksiä lääkkeistä ja niiden käytöstä. Kysely toteutettiin syys-lokakuussa 2019 ja siihen vastasi yli 2 100 henkilöä.

Selvityksen mukaan 96 % vastaajista kokee, että apteekkeja on riittävän lähellä, jotta lääkkeet voi saada vaivattomasti.

Suurin osa vastaajista asioi mieluummin apteekissa kuin apteekin verkkopalvelussa. Kuitenkin joka toinen voisi ostaa lääkkeensä apteekin verkkopalvelusta. Verkkopalvelu kiinnostaa eniten alle 40-vuotiaita ja vähiten yli 65-vuotiaita.

Itsehoitolääkkeiden käytössä nähdään riskejä

Usko itsehoitolääkkeiden tehoon on kasvanut, mutta samalla huolet niiden haittavaikutuksista ovat lisääntyneet.

Kaksi kolmesta suomalaisesta pitää itsehoitolääkkeitä tehokkaina. Tehoa epäilevät useimmiten iäkkäät ja miehet, jotka pyrkivät hoitamaan vaivansa naisia useammin ilman itsehoitolääkkeitä.

Vastaajista 75 prosenttia pitää itsehoitolääkkeitä vaarattomina silloin, kun niitä käytetään ohjeiden mukaan. Yhtä moni näkee lääkkeiden käytössä myös riskejä.

Huoli itsehoitolääkkeiden haittavaikutuksista on lisääntynyt selkeästi vuonna 2014 tehtyyn kyselyyn verrattuna.

Haitoista on huolissaan useampi kuin neljä vastaajaa kymmenestä. Huolta herättää erityisesti päällekkäiskäytön ja yhteiskäytön mahdollisuus reseptilääkkeiden kanssa. Huoli on yleisintä yli 65-vuotiailla.

Aiheesta kirjoitti ensimmäisenä Sic!-lehti.