Uutinen

Lääkkeiden hamstraamiseen ei ole syytä – varastot riittävät seuraavaan toimitukseen

13.03.2020 | 14:35

Puolet Suomen apteekeista saa täydennystä varastoihinsa jo lauantaina.

Koronavirusuutisointi on näkynyt apteekeissa lisääntyneenä kipu- ja kuumelääkkeiden kysyntänä. Lääkkeiden hamstraamiseen ei kuitenkaan ole tarvetta, Apteekkariliiton perjantaina (13.3.) apteekeille tekemä kysely osoittaa.

Lähes kaikissa kyselyyn vastanneissa apteekeissa (n=374) kipu- ja kuumelääkkeiden varastot riittävät seuraavaan lääketukun toimitukseen saakka. Jo huomenna lauantaina puolet Suomen apteekeista saa lääketukuista täydennystä varastoihinsa, ja loputkin maanantaina.

Lisääntynyt kysyntä näkyy hetkellisinä, yksittäisinä tuotepuutteina. Niinpä Apteekkariliitto ohjeisti aamupäivällä apteekkeja rajoittamaan kipu- ja kuumelääkkeiden myyntimääriä saatavuuden varmistamiseksi.

– Suomessa velvoitevarastointilakiin perustuva kuuden kuukauden varmuusvarasto kipu -ja kuumelääkkeistä, joten lääkkeiden hamstraamiseen ei ole syytä, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler rauhoittelee.

Asiakkaiden huoli näkyy apteekeissa lisääntyneinä kysymyksiä, joihin halutaan terveydenhuollon ammattilaisen näkemyksiä. Osa apteekeista on aloittanut käsidesin valmistuksen, mutta raaka-aineiden saatavuudessa on ollut ongelmia.