Covid-19-taudin tukihoitoja on paikoin tulkittu väärin potilaille maksuttomiksi taudin ... Lue lisää »

Joistakin lääke-eristä on aiemmin tänä vuonna löydetty pieniä määriä nitrosamiinia. Met... Lue lisää »

Jopa 40 000 suomalaista saa vuosittain luunmurtuman osteoporoosin vuoksi. Liian moni jä... Lue lisää »

Apteekkari-lehti kysyi keskeisiltä sidosryhmiltä, mitä mieltä niiden keskuudessa ollaan... Lue lisää »

Biosimilaarien nykyistä ahkerampi määrääminen toisi merkittäviä säästöjä lääkekustannuk... Lue lisää »

Lääkkeet kotiin asti

Verkkokauppa   14.12.2018 08:36  OLLI-PEKKA TIAINEN PEKKA SIPOLA

PEKKA SIPOLA, PEKKA SIPOLA

Tietokoneen varassa. Runar ja OIli Örn tilaavat kaiken tarvitsemansa verkosta.

Lääkkeiden verkkokauppa kasvaa, kun nettiapteekit ja nopeat kotiinkuljetukset yleistyvät. Örnin pariskunta todistaa, että verkkopalvelua tarvitaan kaupungissakin, jopa apteekin vieressä.

Myöhäissyksyn pilvimatto riippuu kosteutta, kun lääketyöntekijä Anne Neulaniemi kuljettaa pientä pakettia vantaalaisella lähiöpolulla. Harmaata on muukin kuin sää. Matala, siisti kerrostaloalue muistuttaa uinuvaa maalaistaajamaa, ja harvat vastaantulijat vaikuttavat eläkeläisiltä.

Ikää on paketin vastaanottajillakin. Neulaniemi naputtelee tutun ovikoodin kapeaan portaikkoon, jonka kolmannessa kerroksessa oven avaa Runar Örn, 82, sekä hänen vaimonsa Oili, 78.

Molempien jalat ovat siinä kunnossa, että liikkuminen ilman rollaattoria on melko mahdotonta. Se hieman hankaloittaa elämistä hissittömän talon ylimmässä kerroksessa.

– On se kulkeminen kyllä melkoinen urakka. Sitä oltiin 51 vuotta nuorempia, kun tähän muutettiin. Silloin tämä talo valmistui. Hyvin ollaan viihdytty, mutta eipä tullut mieleen, että joskus voitaisiin tarvita hissiä, naurahtaa Oili Örn.

Eipä tullut pariskunnan mieleen sekään, että joskus kauppareissut tehtäisiin tietokoneen ääressä. Oilin viimeisinä vuosina Kelassa ATK kyllä hivuttautui työelämään, mutta sen hienoudet jäivät lähinnä tukihenkilöiden ja muiden IT-ammattilaisten saloiksi.

Kaikki verkosta kotiovelle asti

Tähän maailmaan on nyt sukellettu, pakon sanelemana, kuten isäntä ilmaisee.

– Olihan siinä tietysti alussa aika paljon epäonnistumisia. Sen verran ollaan kuitenkin matkan varrella opittu käyttämään tietokonetta, että siitä on meille suuri apu, sanoo Runar.

Örnit tilaavat käytännössä kaiken verkosta. Ruoka tulee kerran viikossa suoraan paikallisesta K-marketista, muut tavarat kuskaa pääasiassa posti.

Simonkylän Uuden Apteekin verkkopalvelun Örnit löysivät alkuvuodesta. Siitä asti lääkkeet ovat tulleet kotiin asti.

– Tämä on toiminut meidän mielestämme erittäin hyvin. Kerran kuussa täydennetään. Vaimolla on aika paljon lääkettä, ja kun meillä menee lääkitys limittäin, niin siinä joutuu monesti jopa kaksi kertaa tilaamaan saman kuun aikana.

Kuin vakuudeksi Neulaniemi levittää kassillisen lääkkeitä sohvalle, tarkistaa listat ja vaihtaa kuulumiset.

Lääketyöntekijä Anne neulaniemi tarkistaa vielä, että onhan kaikkia lääkkeitä riittävästi.

Verkossa kilpaillaan kaikkien kanssa

Vain 400 metrin päässä Örnien asunnosta farmaseutti Saara Tölli järjestelee verkkotilauksia koreihin apteekin takahuoneessa. Apteekkari Antti Vaara huolestuu valokuvaamisesta.

Vaikka vakuutamme, ettei kuvissa tule näkymään henkilötietoja, tämä ei riitä.

– En halua, että kilpailijat näkevät toimitusprosessin. Verkossa kaikki seuraavat tarkasti toisiaan. Tämä on juuri sitä aitoa kilpailua, jota apteekeilta odotetaan, Vaara selittää.

Vaaran Nettiapteekki on myynyt lääkkeitä ja muita tuotteita verkossa 2,5 vuotta. Leipä tulee kivijalasta, mutta verkkokauppa tarjoaa vaihtelua arkeen ja pitää yrittäjän virkeänä.

Nettiapteekki on avoimesti esillä kaikessa Simonkylän Uuden Apteekin markkinoinnissa, jopa ikkunateippauksissa. Hinnat ovat läpinäkyvästi samat liikkeessä ja netissä.

– Ihmiset vertailevat hintoja netissä, ja tulevat sen perusteella käymään. Siksi on tänä päivänä aikamoinen brändiriski harrastaa kaksoishinnoittelua.

Nopeat kuljetukset lisäävät kiinnostusta

Örneille nettiapteekki on toimittanut lääkkeet itse, koska matka on lyhyt, eikä sopivaa lähikuljetusta ole ollut tarjolla. Nyt on, sillä Nettiapteekki on joulukuun alusta asti testannut Apteekkariliiton ja kasvuyritys Eezeryn uutta pikakuljetusta. Asiakkaita on tullut ilman minkäänlaista mainostusta.

Lähikuljetusta ennen Eezeryä. Lääketyöntekijä Anne Neulaniemi on vienyt Örnien lääkkeet Vantaan Simonkylässä.

Palvelun idea on yhdistää mobiilisovelluksella paikalliset apteekit ja kuljetuksesta kiinnostuneet yritykset ja kansalaiset. Toimitus lähiapteekista kestää 1–4 tuntia.

– Kun aika tilauksesta toimitukseen lyhenee, on selvää, että ihmiset alkavat käyttää palveluita enemmän. Oli jo kohtalaisen mukava kokemus, kun tilasimme jääkaapin aamulla ja saimme sen iltapäivällä kotiin. Ei kukaan halua odottaa akuuteissa tilanteissa monta päivää, että posti tuo paketin johonkin.

Vaara on innostunut. Hän uskoo, että digitaalinen lähipalvelu voimaannuttaa kivijalka- apteekit.

– Tällä tavalla paikalliset apteekit pystyvät kilpailemaan suurtenkin verkkokauppojen kanssa. Suuri toimija ei pysty vastaamaan nopeaan kysyntään. Auto ei yksinkertaisesti kulje niin nopeasti laajassa maassa, Vaara sanoo.

Kattava apteekkiverkosto, joustava verkkokauppa ja ketterä lähikuljetus ovat lyömätön yhdistelmä, kun asiakkaalla on kiire.

Lämpötila ja vastaanottaja varmennettava

Vaaran mukaan tyypillistä verkkoasiakasta ei ole, vaan tarpeet vaihtelevat. Joku haluaa varmistaa, että harvinainen valmiste löytyy varastosta. Toinen hakee tuotetta, jota ei lähiapteekista saa, kolmas halvinta hintaa.

– Se on ihan myytti, että vain nuoret asioivat netissä. Vanhat ihmiset tilaavat yhä useammin verkosta, varsinkin sellaiset, joiden on itse vaikea liikkua kivijalkaan.

Örnit ovat tästä hyvä esimerkki. Pariskunta on päättänyt, että molempien pitää hallita askujen maksaminen, ostosten tekeminen ja muut verkkoaskareet – kuten myös perinteinen kodintekniikka.

– Tässä iässä ei tiedä, milloin toinen joutuu vaikka sairaalaan. Toisen pitää pärjätä silloin yksin ja tietää, miten esimerkiksi pesukone käynnistetään, perustelee Oili Örn.

Alussa oli aika paljon epäonnistumisia. Sen verran ollaan kuitenkin opittu käyttämään tietokonetta, että siitä on meille suuri apu

Omat teknologiset haasteensa on lääkkeiden toimittamisessakin. Kuljetuksessa on varmistettava, että lääkkeet eivät pääse jäätymään tai lämpenemään liikaa. Ja kun on kyse reseptivalmisteista, on tarkistettava myös vastaanottajan henkilöllisyys.

Apteekkariliiton ja Eezeryn lähipalvelussa paketit luovutetaan tilaajalle henkilökohtaisesti, ja vastaanottaja varmennetaan PIN-koodilla tai henkilöllisyystodistuksella.

Jakelujätit nojaavat noutopisteisiin

Vaaran Nettiapteekin myynnistä valtaosta menee muualle kuin lähiseudulle. Tavaraa lähtee Hangosta Ivaloon harva se päivä. Tunnistamispuutteiden vuoksi Vaara on kuitenkin luopunut reseptilääkkeiden valtakunnallisista kotitoimituksista.

Farmaseutti Saara Tölli hoitaa Nettiapteekin tilauksia.

Suuret logistiikkayritykset Posti ja DB Schenker huolehtivat lääketukkujen Oriolan ja Tamron kuljetuksista, joten yritykset tuntevat hyvin lääkejakelun tiukat vaatimukset.

Schenker käyttää verkkokaupan toimituksissa samoja terminaaleja kuin tukkuportaassa, ja yritys takaa lämpötilavarmennuksen koko ketjulle.

Posti tarjoaa myös apteekeille tarvittaessa lämpötilasäädeltyjä toimituksia. Lämpökontrolli on kuitenkin alueellista, sillä pakettijakelun runkoverkko ei taivu vielä valtakunnalliseen palveluun.

Vastaanottajan tunnistamisessakin on eroja. Posti toimittaa lääkkeet postipisteisiin tai pakettiautomaatteihin, jotka varmistavat henkilöllisyyden. Periaatteessa tämä voitaisiin tehdä kotiovellakin.

– Jos apteekkien kanssa sovitaan, meillä on käytössä henkilötietojen tunnistusprosessi, joka on ihan vastaava kuin mitä alkoholin luovutuksessa käytetään, kertoo paketti- ja logistiikkapalvelun johtaja Sami Finne Postista.

Schenker luopuu viimeisestä mailista

DB Schenker tekee tämän vain noutopisteessä eli kioskissa tai kaupassa. Kotiovelle yritys ei lääkepaketteja yleensä vie.

– Siinä tulee haasteeksi henkilöllisyyden todistaminen lähetystä luovutettaessa. Yleensä kuluttajat haluavat hakea tuotteensa noutopisteestä. Kotiinkuljetuksessa pitää sopia myös aikataulusta, ja lähetystä odottavan aika käy helposti pitkäksi, perustelee pakettiliiketoiminnasta vastaava johtaja Antti Jarva.

Jarvan mukaan  kansainväliset kuriirit ovat siirtyneet kotitoimituksista noutopisteisiin, ja tätä trendiä myös Schenker seuraa.

– Emme näe, että meidän ydinliiketoimintaa on viedä lähetyksiä apteekista kotiin, on sitten kyse Pudasjärvestä tai Turun keskustasta. Siihen on erikseen niin sanottuja last mile -yrityksiä, sanoo Jarva ja viittaa Eezeryyn.

Schenker ei halua Eezeryn kilpailijaksi, mutta voisiko yhtiö tehdä yhteistyötä niin, että tällainen palvelu hoitaisi loppumatkan palvelupisteeltä kotiin? Vastuun jakaminenkin arveluttaa Jarvaa.

– Sen mitä teemme, pitää täyttää alusta loppuun Fimean vaatimukset ja GDP-säännökset (Good Distribution Practice).

Posti kokeilee kotikuljetuksia

Postia lääkkeiden kotiinkuljetukset kyllä kiinnostavat. Yritys on jo kokeillut kahden tunnin pikakuljetuksia Helsingissä.

– Seuraamme lääkkeiden verkkokauppaa tarkasti ja uskomme, että se lähtee kasvamaan, Finne sanoo.

Finne määrittelee kaksi erilaista kohderyhmää. Liikuntarajoitteisille kroonikoille riittää säännölliseen tarpeeseen yön yli toimitus. Akuuttiin hätään tarvitaan nopeampi apu.

– Esimerkiksi sairastuneen pienen lapsen vanhempi saattaa miettiä, meneekö apteekin kautta kotiin vai tilaako lääkkeet verkkokaupasta, jolloin voisi viedä lapsen suoraan lepäämään. Silloin toimitus voi kestää korkeintaan 2–4 tuntia.

Apteekkariliiton hankepäällikkö Iiro Salonen on tyytyväinen siihen, että logistiikkayhtiöt ovat kiinnostuneita lääkkeiden toimittamisesta myös kuluttajille.

– Tavoitteenamme on löytää kumppaneita, jotka pystyvät vastaamaan kaikenlaisiin tarpeisiin, joita apteekkien asiakkailla on. Lääkkeitä pitää kuljettaa luotettavasti myös pakettiautomaatteihin tai kotiin niin, että asiakas voi määrittää toimituksen aikaikkunan, sanoo Salonen.

Kotipalvelujen kysyntä kasvaa

Apteekkariliiton kyselyjen mukaan lääkkeiden kotiinkuljetukset kiinnostavat yhä useampaa kuluttajaa. Suomessa toimii nyt alle 120 verkkoapteekkia.

Apteekkarilehden kyselyn mukaan neljä viidestä on valmis ottamaan nopean kotiinkuljetuksen käyttöön. Kaikenlaisten kotipalvelujen tarve kasvaa, kun rollaattorien määrä kaduilla lisääntyy.

Rollaattorilla liikkuvat Örnit eivät asunnostaan juuri poistu, sillä pelkästään portaikosta suoriutuminen on suuri urakka.

Simonkylässä Runar Örn pääsee tällä pelillä 50 metrin matkan roskakatokselle asti. Pidemmälle mennään taksilla.

– Just oli roskanvientipäivä, ja jalat ovat vähän muussina, hän hymähtää.

Kun jalat eivät kanna, esimerkiksi siivoaminen tuottaa vaikeuksia.

– Aikomus on kyllä palkata jonkinlaista kotiapua yksityispuolelta. Kunnalta tuskin saa, hän pohtii.

Tämähän selviää helposti, kun avaa tietokoneen.

Arkisto


Koronaan ei ole potilaalle maksutonta lääkehoitoa
20.10.2020 09:34 HANNA HYVÄRINEN

20.10.2020 09:34 HANNA HYVÄRINEN


EMA vaatii nitrosamiinitestausta metformiinivalmisteille
19.10.2020 09:24 TARU VANHALA

19.10.2020 09:24 TARU VANHALA


Polku ohjaa sekä sairastunutta että ammattilaisia
17.10.2020 23:34 TARU VANHALA

17.10.2020 23:34 TARU VANHALA


Apteekkariliiton ehdotus apteekkitalouden uudistamiseksi sai myönteisen vastaanoton
16.10.2020 10:38 HANNA HYVÄRINEN, ERKKI KOSTIAINEN

16.10.2020 10:38 HANNA HYVÄRINEN, ERKKI KOSTIAINEN


Biologisten lääkkeiden hinnoissa on yhä ilmaa
15.10.2020 09:58 ERJA ELO

15.10.2020 09:58 ERJA ELO


Tavoitteena hallittu muutos
14.10.2020 09:03 HANNA HYVÄRINEN

14.10.2020 09:03 HANNA HYVÄRINEN


Terveydeksi!-lehti jatkaa kärkipaikalla
13.10.2020 08:00 TARU VANHALA

13.10.2020 08:00 TARU VANHALA


Apteekkariliitto suosittelee maskin käyttöä apteekissa
12.10.2020 08:36 ERKKI KOSTIAINEN

12.10.2020 08:36 ERKKI KOSTIAINEN


Koronapandemia toi riskit esiin – maailman lääketuotanto riippuvainen Kiinasta
09.10.2020 09:15 ERJA ELO

09.10.2020 09:15 ERJA ELO


FIP: Apteekkien oltava mukana rokottamassa koronavirusta vastaan
08.10.2020 12:54 ERJA ELO

08.10.2020 12:54 ERJA ELO