Uutinen

Lääkitysremontti kaatui kiireeseen

23.04.2019 | 08:30

Teksti : SATU MUHONEN

Lääkehoidon arviointi tehtiin 84-vuotiaalle, lonkkamurtumasta toipuvalle miehelle, joka kärsi huimauksesta ja väsymyksestä. Ensimmäistä kertaa kirjoitussarjan historiassa lääkitysmuutokset jäivät kesken – syynä vanhainkodin kiire.

Lääkehoidon kokonaisarviointi tehtiin vaimon toiveesta, joka oli huolissaan miehensä suuresta lääkekuormasta. Sodassa vammautuneella miehellä on tekonivel oikeassa polvessa. Verenpaine on kohonnut (133/86–106/72 mmHg), ja miehellä on myös krooninen eteisvärinä, eturauhassyöpä, divertikkeleitä, nivelrikkoa lannerangassa, Alzheimerin tauti ja diabetes.

Vaimo vierailee päivittäin miehensä luona ja tarvittaessa hoitaja auttaa päivän toimissa. Mies pystyy syömään itse, mutta
WC-käynneillä tarvitsee apua.

Haastattelin ensin hoitajaa ja sitten herraa ja hänen vaimoaan. Mies oli toipumassa kaatumisen aiheuttamasta lonkkamurtumasta ja käveli rollaattorin avulla. Hän valitteli väsymystä ja huimausta, joka vaivasi eniten ylös noustessa.

Ratkaisu

Miehellä oli ollut masennusta ja ahdistusta, joihin oli määrätty sitalopraamilääkitys. Sitalopraamin käyttö oli yritetty lopettaa, mutta herra oli ollut itkuinen ja masentunut lääkityksen lopettamisen jälkeen.

Unilääke tsolpideemia annosteltiin joka ilta, vaikka mies nukkui hyvin. Unilääke on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön, joten ehdotin lääkityksen purkua asteittain. Ehdotin myös sitalopraamin siirtämistä aamuun, mikä voisi myös helpottaa unen tuloa. Lääkäri päätti toteuttaa ehdotukset.

Ehdotin myös parasetamolia ja kodeiinia sisältävän väsyttävän särkylääkkeen vaihtamista vain parasetamolia sisältävään lääkkeeseen.

Ehdotin myös eturauhaslääke alfutsosiinin poistamista, sillä se voi voi väsyttää ja aiheuttaa heitehuimausta. Lisäksi miehen eturauhassyöpälääke bikalutamidi saattaa voimistaa sen vaikutusta. Lääkäri aikoi selvittää alfutsosiinin tarpeellisuutta edellisten hoitopaikkojen tietojen ja uusien laboratoriokokeiden tulosten perusteella.

Verenpainelääke losartaani aiheuttaa väsymystä ja alentaa verenpainetta, joka oli välillä matalalla, joten ehdotin lääkityksen tarkistusta. Lääkäri päätti pienentää annoksen aluksi puoleen ja seurata, voidaanko sitä pienentää lisää myöhemmin. Lääkäri aikoi harkita myös nesteenpoistolääke furosemidin annoksen pienentämistä.

Kalsium, magnesium ja närästyslääkkeet estävät kilpirauhaslääke levotyroksiinin imeytymistä, joten suosittelin sen ottoajankohdan siirtämistä aamuun. Levotyroksiini tulisi ottaa tyhjään vatsaan puoli tuntia ennen muita lääkkeitä ja aamiaista.

Seuranta

Seurantakäynnillä haastattelin hoitajia, jotka olivat vaihtuneet. Uudet hoitajat eivät olleet täysin tietoisia muutoksista ja palvelukodissa oli kiirettä, joten kaikki ehdotukset eivät olleet menneet käytäntöön.

Verenpainelääkkeen ja nesteenpoistolääkkeen annospienennykset olivat onnistuneet. Unilääkkeen, särkylääkkeen ja eturauhaslääkkeen muutoksia ei oltu toteutettu. Herra ei onneksi ollut kaatuillut uudelleen.

Hoitajat ajattelivat yrittää uudelleen unilääkkeen lopettamista ja eturauhaslääkkeen tarpeellisuuden selvittämistä. Työtä lääkitysmuutosten eteen olisi pitänyt jatkaa. Yritin parhaani, mutta harmikseni lopputulos jäi vajaaksi.

SÄÄNNNÖLLISESTI ENNEN MUUTOS
Stella 10 mg, tsolpideemi 1 x 1 Lopetus, jäi toteutumatta
Cozaar 50 mg, losartaani 1 x 1 Annoksen puolitus
Furesis 40 mg, furosemidi 1 ½ + 1 Annoksen pienennys 1 x 1
Thyroxin 0,1 mg, levotyroksiini 1 x 1 aamulla Ei muutosta
Cipramil 10 mg, sitalopraami 1 x 1 iltapäivällä "
Marevan 5 mg, varfariini 1 x 1 "
Kaleorid 1 g, kaliumkloridi 2 + 1 + 1 "
Ebixa 10 mg, memantiini 1 x 2 "
Casodex 50 mg, bikalutamidi 1 x 1 "
Xatral 10 mg, alfutsosiini 1 x 1 Lopetus, jäi toteutumatta
Protaphane 100 IU/ml, insuliini 12 IU x 1 Ei muutosta
Pegorion 12 g, makrogoli 1 x 1 joka toinen päivä "
Panacod, 500/30 mg,
parasetamoli, kodeiini
1 x 1 Vaihto parasetamoliin,
jäi toteutumatta
TARVITTAESSA
Cetirizin 10 mg, setiritsiini 1 x 1 Poistetaan listalta, ei käytössä
Atrovent comp ECO 20/50 μg/dos, fenoteroli, ipratropiumbromidi 1–2 x 3 Poistetaan listalta, ei käytössä
Levolac, laktuloosi 670 mg/ml 30 ml x 1 Ei muutosta

Arvion teki LHKA-erityispätevyyden suorittanut farmaseutti Satu Muhonen Lohjan 1. Apteekista.