Uutinen

Lääkityslistan kehittäminen yskii

04.03.2020 | 08:13

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Tuore raportti kokoaa lääkityslistan kehittämisen keskeiset ongelmat.

Kansallisen lääkityslistan kehittäminen ei ole edennyt suunnitellulla tavalla, toteaa sosiaali- ja terveysministeriön tuore arviointiraportti.

Raportin mukaan lääkityslistan kehittämistyön keskeisimpiä esteitä ovat olleet henkilöresurssien vaihtuvuus, muiden hankkeiden priorisointi lääkityslistan edelle sekä resurssien ohjauksen hajautuminen eri organisaatioille.

STM:n, THL:n ja Kelan välillä on myös ollut eriäviä näkemyksiä lääkityslistan toteutusarkkitehtuurista, mikä on osaltaan hidastanut kehitystyötä. Raportin mukaan lääkityslistan kokonaiskehittämiselle ei ole olemassa hyväksyttyä yhteistä visiota, pitkäjänteistä hankesuunnitelmaa tai rahoitusta eikä selkeää ohjausmallia.

Myöskään lääkehoidon hallinnan kokonaisuuden edellyttämiä lainsäädäntömuutoksia ei ole kaikilta tarvittavilta osin tehty, eikä lääkityslistan teknistä määrittelyä ja toteutusta ole voitu aloittaa.

Raportissa todetaan myös, että esimerkiksi Fimeaa ei ole riittävästi osallistettu lääkityslistan kehittämiseen, ja se tulisi jatkossa olla edustettuna nykyistä paremmin.

STM:lle vahvempi rooli

Ongelmien taklaamiseksi tarvitaan raportin mukaan muun muassa ohjausmallin selkeyttämistä ja kehitystyön toteuttamista pienempinä osakokonaisuuksina. Lisäksi STM vahvistaa omaa rooliaan linjauspäätösten tekijänä.

Raportti peräänkuuluttaa kokonaisvaltaista hankesuunnitelmaa tiekarttoineen. Myös henkilö- ja muut resurssit tulee varmistaa aiempaa paremmin.

Tavoitteena parempi lääkehoito

Kansallista lääkityslistaa on valmisteltu jo 2010-luvun alusta lähtien osaksi valtakunnallisia tietojärjestelmäpalveluita eli Kantaa. Lääkityslistan on tarkoitus tarjota työkalu potilaan lääkityskokonaisuuden hallintaan. Listan muodostaman kokonaiskuvan avulla olisi mahdollista toteuttaa nykyistä turvallisempaa, taloudellisempaa ja rationaalisempaa lääkehoitoa.

Apteekkariliitto odottaa lääkityslistan parantavan osaltaan asiakkaan tietojen käyttämistä apteekkipalveluissa ja selventävän tietoa asiakkaan nykyisestä lääkityksestä ja lääkkeiden annostuksesta.

Lääkityslistalla voidaan vähentää epäselvyyksiä asiakkaiden lääkemääräyksiin liittyen ja tehostaa apteekkien työtä. Apteekkien toiveena on myös nopean kommunikoinnin mahdollistaminen lääkkeen määränneiden terveydenhuollon ammattihenkilöiden ja apteekkien henkilökunnan välille lääkemääräyksissä olevien epäselvyyksien selvittämiseksi.