Uutinen

Lääkevaihto säästänyt jo 400 miljoonaa

30.01.2009 | 11:51

Apteekkien tekemät lääkevaihdot ovat säästäneet potilaiden ja Kelan rahoja yhteensä jo noin 180 miljoonaa euroa. Lääkevaihdon synnyttämä raju hintakilpailu on tuonut yli 220 miljoonan euron lisäsäästön.

Potilaat ovat säästäneet vaihdoissa noin 87 miljoonaa euroa ja Kelan lääkekorvausmenoja on säästynyt noin 94 miljoonaa euroa, ilmenee Kelan lääkevaihtotilastoista vuosilta 2003-2008.

Vielä suuremmat säästöt on saanut aikaan lääkevaihdon ruokkima lääkeyritysten välinen raju hintakilpailu. Kela ei ole tilastoinut sen aikaansaamia säästöä ensimmäisen lääkevaihtovuoden jälkeen, mutta Lääketeollisuus ry on laskenut ne.

- Hintakilpailun kautta syntynyt säästö on vuosina 2003-2008 yhteensä yli 220 miljoonaa euroa, eli kaikkiaan lääkevaihto on säästänyt yli 400 miljoonaa euroa, sanoo Lääketeollisuus ry:n edunvalvonnan johtaja Sirpa Rinta.

Lisää säästöjä potilaiden ja Kelan lääkemenoihin on luvassa, sillä lääkevaihto laajenee tuntuvasti huhtikuun alussa ja viitehintajärjestelmä kiristää hintakilpailua entisestään. STM on arvioinut, että uudistukset tuovat noin 85 miljoonan euron vuosittaiset säästöt. Apteekkariliitto arvioi säästön olevan merkittävästi suurempi. (EK)