Inhaloitavien lääkkeiden apteekkivaihdon arvioidaan tuovan noin kymmenen miljoonan euron säästön tämän vuoden aikana. kuva: Katja Lösönen
Uutinen

Lääkevaihto laajeni astmalääkkeisiin – hinnat laskivat merkittävästi

25.04.2023 | 09:28

Teksti : Erja Elo

Suomalaisten suosiman astmalääkkeen geneerinen versio maksaa enää vain puolet alkuperäislääkkeen hinnasta.

Lääkevaihto apteekeissa laajeni huhtikuun alussa, kun mukaan otettiin myös astman ja keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävät inhaloitavat eli keuhkoihin hengitettävät lääkkeet.

Apteekkivaihdon piiriin tulleiden inhaloitavien lääkehoitojen hinnat laskivat merkittävästi. 

Esimerkiksi paljon käytetyn astman hoidon yhdistelmävalmisteen (Seretide diskus 50/500 mikrog/annos) geneerinen versio maksaa nyt huomattavasti vähemmän kuin alkuperäislääke. 

– Vaihtokelpoisen lääkkeen hinta on enää puolet alkuperäislääkkeen hinnasta, joten useimmat potilaat valitsevat sen. Alemmasta hinnasta hyötyvät sekä potilas että lääkekorvauksen maksava yhteiskunta, sanoo Suomen Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Vastaavasti esimerkiksi keuhkoahtaumataudin hoitoon paljon käytetyn Spirivan geneerinen versio on nyt lähes 40 prosenttia edullisempi kuin alkuperäislääke.

Uusia valmisteita vaihdon piiriin

Sandlerin mukaan hintojen lasku on kaikkein suurinta apteekkivaihdon alkaessa. Lisää säästöjä on silti odotettavissa, kun valikoima laajenee.

– Vaihdon piirissä on toistaiseksi vielä rajallinen määrä lääkevalmisteita, mutta seuraavina viitehintakausina niiden varmasti määrä kasvaa, jolloin useammat potilaat hyötyvät kilpailusta ja myös säästöt ovat isompia, hän sanoo.

Apteekin työ säästää rahaa

Lääkkeiden vaihtaminen apteekeissa on yksi esimerkki siitä, miten apteekin työllä säästetään rahaa.

Yhteiskunta ja potilaat hyötyvät apteekkivaihdosta, sillä hintakilpailu laskee lääkkeiden hintoja. Inhaloitavien lääkkeiden apteekkivaihdon arvioidaan tuovan noin kymmenen miljoonan euron säästön tämän vuoden aikana.

– Julkisuudessa usein väitetään, että apteekkijärjestelmän purkaminen ja apteekkien välinen kilpailu laskisi lääkkeiden hintoja. Tosiasiassa tämä lääkevalmisteiden hintakilpailu on tehokkain tapa laskea lääkkeiden hintoja, kuten tästä esimerkistä nähdään. Apteekkien farmaseuttisella työllä huolehditaan potilasturvallisuudesta lääkkeen vaihtuessa edullisempaan, Sandler sanoo.

Apteekeille vaihto merkitsee lisää työtä pienemmällä korvauksella.

– On muistettava, että lääkkeiden hintojen laskiessa apteekin saama palkkio laskee eli vaikutus apteekkien talouteen on negatiivinen. Apteekkitalouden kokonaisuudistuksessa onkin tarpeen huomioida nyt toteutuneet sekä tiedossa olevat biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon tuomat hinnan laskut, Sandler toteaa.

Lääkevaihto laajenee biologisiin lääkkeisiin

Lääkevaihto laajenee ensi vuonna biologisiin lääkkeisiin. Vaihto alkaa veritulppia ehkäisevillä enoksapariinivalmisteilla ja laajenee vuonna 2025 muihin biologisiin lääkkeisiin.

Vain lyhytvaikutteiset insuliinit jäävät toistaiseksi vaihdon ulkopuolelle. Biologisen lääkkeen vaihtoa ei tehdä alle 18-vuotiaille.

Biologisten lääkkeiden apteekkivaihdon säästöpotentiaalin arvioidaan tuovan lääkekustannuksiin kymmenien miljoonien eurojen lisäsäästöt.