Uutinen

Lääkevaihto laajenee tuntuvasti

28.01.2009 | 13:17

Päivitetty 14:15 Lääkevaihdon piiriin tulee satoja uusia lääkkeitä, kun myös menetelmäpatentilla suojatut lääkkeet tulevat vaihdon piiriin huhtikuun alussa.

Lääkkeitä, joiden patenttisuoja ei lääkelain muutoksen takia enää estä niiden sisällyttämistä lääkevaihdon piiriin, on 1. huhtikuuta voimaan tulevassa vaihtokelpoisten lääkkeiden luettelossa kaikkiaan yli 400 eri vahvuudet mukaan lukien.

Uusia vaihdon piiriin tulevia lääkeaineita ovat pioglitatsoni, repaglinidi, losartaani, valsartaani, irbesartaani, telmisartaani, olmesartaanimedoksimiili, atorvastatiini, levofloksasiini, valasikloviiri, efavirentsi, anastrotsoli, mykofenolaattimofetiili, ibandronaatti, pramipeksoli, entakaponi, olantsapiini, ketiapiini, donepetsiili, rivastigmiini, montelukasti ja desloratadiini. Myös sartaanien yhdistelmät hydroklooritiatsidin kanssa tulevat vaihdon piiriin.

Eniten kilpailevia rinnakkaisvalmisteita on saamassa Lillyn olantsapiinivalmiste Zyprexa, joka oli viime vuonna Suomen myydyin lääke. Olantsapiinivalmisteelleen on saanut myyntiluvan kymmenkunta muuta yritystä. Eri vahvuudet mukaan lukien olantsapiinivalmisteita on luettelossa kaikkiaan noin 100, losartaanivalmisteita nelisenkymmentä, ketiapiineja kolmisenkymmentä ja atorvastatiineja parikymmentä. 

Luettelossa mainituista lääkkeistä vain osa on tällä hetkellä kaupan. Lääkelaitos julkisti huhtikuun alussa voimaan tulevan vaihtokelpoisten lääkkeiden luettelon tänään keskiviikkona. (EK)

Vaihtokelpoisten lääkkeiden luettelo 1.4. - 30.6.2009 on julkaistu Lääkelaitoksen verkkosivuilla.