Uutinen

Lääkeväärennösdirektiivi on jäämässä torsoksi

20.02.2009 | 09:56

Europarlamentissa arvostellaan kovin sanoin EU:n komission ehdotusta lääkeväärennösdirektiiviksi.

Esittelijä Adamos Adamou moittii ehdotusta, koska siinä ei puututa lääkeväärennösten internetkauppaan. Adamou on kyproslainen europarlamentaarikko, joka valmistelee direktiiviehdotuksesta mietintöä Euroopan parlamentin ympäristö- ja terveyskomiteassa.

Noin 80 prosenttia lääkeväärennöksistä ostetaan internetistä. Komissio ei kuitenkaan ehdota erityisiä säädöksiä reseptilääkkeiden verkkokaupalle.

Sen sijaan komissio esittää, että osaan lääkevalmisteista tulisi liittää uudenlaiset tunnisteet, joiden avulla oikeat lääkkeet voidaan erottaa väärennöksistä. Myös tukkukauppojen ja lääkevalmistajien valvontaa tulisi komission mukaan tehostaa.

Adamoun mielestä internet on lääkkeiden jakeluketjun "Troijan hevonen", jonka komissio on jättänyt parlamentille. Direktiiviehdotuksessa ei myöskään määritellä tarkasti, mitä lääkeväärennöksillä tarkoitetaan.

Yliproviisori Sami Paaskoski Lääkelaitoksesta toteaa, että direktiiviehdotus keskittyy laillisen jakeluketjun turvallisuuteen, ei niinkään laittomaan toimintaan.

- Lääkkeiden internetkauppa ja henkilökohtainen maahantuonti puuttuvat ehdotuksesta kokonaan. Ne ovat kuitenkin suomalaisten suurimmat riskit saada lääkeväärennöksiä, Paaskoski korostaa.

Myös Apteekkariliitto on kiinnittänyt huomiota siihen, ettei direktiiviehdotus puutu riittävästi lääkkeiden verkkokauppaan.

- Internetin kautta tapahtuva lääkemyynti on tällä hetkellä merkittävin lääkeväärennösten levittämiskanava. Tähän tulee voida puuttua lainsäädäntöteitse, Apteekkarilitto totesi  lausunnossaan. (VE)