Uutinen

Lääketeollisuus julkaisi sidonnaisuutensa terveydenhuoltoon

13.06.2019 | 09:15

Teksti : ERJA ELO

Lääkeyritykset käyttivät viime vuonna yli 33 miljoonaa euroa yhteistyöhön terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Lääketeollisuus ry:n jäsenyritykset julkaisevat tänään raportteja sidonnaisuuksistaan terveydenhuollon ammattilaisiin.

Yritykset käyttivät viime vuonna yli 33 miljoonaa euroa tutkimus- ja kehitysyhteistyöhön, kouluttamiseen sekä asiantuntijapalvelujen ostamiseen. Toissavuonna summa oli yli 35 miljoonaa euroa.

Merkittävin osuus rahoista, 21 miljoonaa euroa, kului tutkimus- ja kehitysyhteistyöhön, jota lääkeyritykset tekivät terveydenhuollon ammattilaisten ja organisaatioiden kanssa.

Rahaa on käytetty myös asiantuntijapalveluiden ostamiseen sekä terveydenhuollon ammattilaisten kouluttamiseen. Yritykset maksavat asiantuntijapalkkioita lääkäreille esimerkiksi luennoista ja koulutusmateriaalien tekemisestä sekä tieteellisestä konsultoinnista.

Lääketeollisuus ry ja Lääkäriliitto näkevät koulutus- ja tutkimusyhteistyön ensiarvoisen tärkeänä terveydenhuollon kehittämisen ja Suomen kilpailukyvyn varmistamisen kannalta.

Apteekkariliitto on suositellut jäsenilleen, että nämä antaisivat suostumuksensa yhteistyön julkistamiseen.

– Kannustamme farmasian ammattilaisia kertomaan sidonnaisuuksistaan avoimesti. Silloin asiakas voi luottaa, että apteekista suositellaan juuri hänelle sopivimpia lääkkeitä, sanoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja Elina Aaltonen.

Lääketeollisuus ry:n jäsenet julkaisevat tiedot sidonnaisuuksista omilla verkkosivuillaan vuosittain. Vuonna 2016 alkanut käytäntö velvoittaa kaikkia Lääketeollisuuden Euroopan kattojärjestö EFPIA:n jäseniä.