Uutinen

Lääketeollisuus julkaisi jälleen sidonnaisuutensa terveydenhuoltoon

15.06.2020 | 08:30

Teksti : HANNA HYVÄRINEN

Rahaa käytettiin muun muassa koulutukseen ja asiantuntijapalveluiden ostoon. Apteekkariliitto pitää avoimuutta tärkeänä.

Lääketeollisuus investoi terveydenhuollon ammattilaisten kanssa tehtyyn yhteistyöhön 39,9 miljoonaa euroa vuonna 2019. Tämä ilmenee Lääketeollisuus ry:n vuosittaisesta kyselystä.

Rahaa käytettiin lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten sekä terveydenhuollon organisaatioiden kanssa tehtyyn yhteistyöhön, kuten lääkäreiden kouluttamiseen ja heiltä ostettuihin asiantuntijapalveluihin. Merkittävin yhteistyön osa oli aiempien vuosien tapaan tutkimus- ja kehitystoiminta, johon käytettiin yhteensä noin 25,2 miljoonaa euroa.

Avoimuuden lisäämiseksi yhteistyötä koskevat taloudelliset tiedot raportoidaan nyt viidettä kertaa.

Lääkäriliitto, Apteekkariliitto, Farmasialiitto ja Proviisoriyhdistys ovat suositelleet jäsenilleen, että nämä antaisivat suostumuksensa yhteistyön julkistamiseen.

– Avoimuus on tässäkin asiassa tärkeää, sillä potilaan ja asiakkaan on voitava luottaa siihen, että lääkäri määrää ja apteekki suosittelee juuri hänelle sopivimpia lääkkeitä, sanoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Kostiainen kuitenkin toivoo, että raportointijärjestelmää kehitettäisiin yhteisöjen saaman tuen osalta, sillä nyt se antaa joissakin tapauksissa virheellisen käsityksen.

– Esimerkiksi Apteekkariliitto ei ota vastaan taloudellista tukea lääkeyrityksiltä eikä muiltakaan yrityksiltä. Silti jotkut yritykset saattavat ilmoittaa tukeneensa Apteekkariliittoa. Tämä ”tuki” on kuitenkin liiton viestintäyhtiö PharmaPressin järjestämistä näyttelyistä perimiä näyttelytilavuokria, joita yhtiö ei tilitä edelleen Apteekkariliitolle, Kostiainen sanoo.