Uutinen

Lääketaksauudistus varmistui

17.10.2013 | 14:55

Valtioneuvosto antoi tänään (17.10.) uuden lääketaksa-asetuksen, joka tulee voimaan ensi vuoden alussa.

Uudistuksen myötä kalliit reseptilääkkeet halpenevat ja halvemmat hieman kallistuvat. Uusi lääketaksa perustuu Fimean kesäkuussa 2012 ehdottamaan taksamalliin.

Uudella lääketaksalla pyritään turvaamaan lääkkeiden saatavuus koko maassa. Tavoitteena on taata apteekkien riittävät resurssit asiantuntijatyöhön ja lakisääteiseen lääkeneuvontaan vähentämällä lääkkeiden myyntikatteen riippuvuutta lääkkeiden tukkuhinnasta.

Reseptilääkkeitä koskeva lääketaksa uudistuu siten, että apteekin palkkion tukkuhintariippuvuus vähenee nykyisestä. Tämä toteutetaan nostamalla lääkkeen arvonlisäveroton toimitusmaksu nykyisestä 0,39 eurosta 2,17 euroon ja pienentämällä lääketaksataulukon kertoimia ja kiinteitä osia.

Apteekkariliitto on tyytyväinen, että pitkään valmisteltu lääketaksan uudistaminen saatiin lopulta päätökseen, sillä reseptilääkkeiden toimittaminen on apteekkien ydinliiketoimintaa, ja sen on tulevina vuosina oltava liiketaloudellisesti kannattavaa.

– Uudistus kehittää oikealla tavalla taksan rakennetta siten, että kiinteitä korvauksia nostetaan. Muutaman vuoden kuluttua on tehtävä perusteellinen arvio uudistuksen vaikutuksista ja jatkettava sen pohjalta lääketaksan uudistamista, toteaa Apteekkariliiton toimitusjohtaja Ilkka Oksala.

Lääketaksamuutosten seurauksena sairausvakuutuksen lääkekorvausmenot vähenevät arviolta noin 15,8 miljoonaa euroa vuodessa. Potilaille aiheutuvia lisäkustannuksia on tarkoitus tasata alentamalla lääkekustannusten vuosittaista omavastuuosuutta eli niin kutsuttua lääkekattoa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan lääkekaton alentamiseen tähtäävää sairausvakuutuslain muutosta, jota koskeva esitys annetaan ministeriön arvion mukaan eduskunnalle lähiviikkoina.

TIINA KUOSA

Aiheesta lisää seuraavassa Apteekkarilehdessä.