Uutinen

Lääketaksa- ja apteekkimaksu-uudistukset eteenpäin

11.10.2011 | 06:11

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää Fimeaa valmistelemaan lääketaksan ja apteekkimaksun muutokset hallituksen esityksiksi.

Viime torstaina Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle lähettämässään selvityspyynnössä STM pyytää Fimeaa selvittämään lääketaksan ja apteekkimaksutaulukon rakennetta ottaen huomioon aiemmin tehdyt selvitykset ja hallitusohjelman asettamat tavoitteet. Vaikutukset pitää arvioida niin potilaille kuin apteekeillekin.

Lisäksi STM pyytää Fimeaa jatkamaan Apteekkitoiminnan kehittämistyöryhmässä tehtyä työtä ja työstämään työryhmän ehdotukset hallituksen esityksen muotoon.

Fimean on selvitystyössään otettava huomioon myös lääkekorvausjärjestelmän muutosehdotukset, joita ryhtyy pian miettimään perustettava työryhmä.

– Olen erittäin tyytyväinen siihen, että Apteekkitoiminnan kehittämistyöryhmän esityksiä valmistellaan nyt konkreettisen säädösesityksen muotoon. Työryhmähän sai työnsä valmiiksi jo viime maaliskuussa,  ja Apteekkariliitto on koko ajan peräänkuuluttanut asian eteenpäinviemistä, Apteekkariliiton toimitusjohtaja Ilkka Oksala muistuttaa.

Oksalan mielestä on luonnollista, että jatkovalmistelu annettiin Fimealle, sillä yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on toimia alan kehittämislaitoksena.

– Apteekkariliiton kannalta on tärkeää, että nyt valmisteltavaan säädöspakettiin sisältyvät esitykset uudesta lääketaksasta, apteekkiverkoston kehittämisestä sekä apteekkimaksun perimisestä erikseen pää- ja sivuapteekeilta.

Oksala korostaa, että uudistusta ei pidä valmistella tätä päivää vaan tulevaisuutta varten.

– Nyt tehdään päätökset, joilla luodaan edellytykset sille, että meillä on vielä parinkymmenen vuodenkin kuluttua toimiva apteekkijärjestelmä.

Fimean on määrä esittää ministeriölle suunnitelmansa selvitystyön toteuttamisesta ja hallituksen esityksen laatimisesta sekä aikatauluista tämän vuoden loppuun mennessä, jonka jälkeen päätetään työn etenemisen aikataulusta. (EK)