Uusille hoitovaihtoehdoille on suuri tarve, koska Suomessakin noin 8 000 ihmistä sairastaa lääkeresistenttiä epilepsiaa. Kuva: Ingimage
Uutinen

Lääkeresistenteille epilepsiapotilaille tarkoitettua uutta hoitoa suositellaan hyväksyttäväksi

01.02.2021 | 13:22

Teksti : Erja Elo

Jaa artikkeli:

Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitea (CHMP) suosittelee Euroopan komissiolle Ontozry-valmisteen (senobamaatti) hyväksymistä hoidoksi aikuisille, joilla on lääkeresistentti epilepsia ja paikallisalkuisia kohtauksia.

Suomessa epilepsiaa sairastaa noin 56 000 henkilöä, ja se on maamme yleisin krooninen neurologinen sairaus. Yli puolella epilepsiapotilaista tautiin liittyy paikallisalkuisia kohtauksia, jotka saavat alkunsa rajatusta aivojen osasta.

Näistä potilaista noin 8 000 on lääkeresistenttejä eli he hyötyvät lääkehoidosta heikosti tai eivät lainkaan. CHMP suosittelee Euroopan komissiolle Ontozry-valmisteen hyväksymistä näiden potilaiden hoitoon.

– Uusille hoitovaihtoehdoille on tässä potilasryhmässä suuri tarve. Vaikka tarjolla on nykyään monia erilaisia epilepsialääkkeitä, merkittävällä osalla potilaista on toistuvia kohtauksia, sanoo Sahlgrenskan yliopistollisen sairaalan kliinisten neurotieteiden osaston epilepsiasta vastaava neurologian professori Elinor Ben-Menachem.

CHMP:n päätös perustuu tutkimusohjelmaan, jossa oli mukana runsaat 1 900 potilasta. Tutkimus julkaistiin The Lancet Neurology -julkaisussa  vuonna 2019.