Uutinen

Lääkepuutteet lisääntyneet

05.05.2011 | 08:01

Fimea joutui myöntämään ennätysmäärän varmuusvarastojen alituslupia tilanteen hoitamiseksi.

Apteekit joutuvat yhä useammin toteamaan asiakkaalleen, ettei heillä ole toimittaa potilaalle määrättyä lääkettä eikä heillä ole edes tietoa sen saatavuudesta jatkossa.

Tilanne on huomattu myös Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeassa. Saatavuusongelmien takia Fimea on joutunut myöntämään maahantuojille ennätysmäärän velvoitevarastoinnin alituslupia.

– Kun normaali kaupallinen varasto ei riitä vastaamaan kysyntään, maahantuoja voi pyytää alituslupaa eli ottaa käyttöönsä velvoitevarastot, jotta ongelmat eivät näkyisi potilaalle asti, johtaja Eija Pelkonen Fimeasta kertoo.

Viime vuonna alituslupia myönnettiin 420, kun niitä aiempina vuosina on tarvittu vain parisataa.

Pelkosen mukaan saatavuushäiriöt johtuvat lääkevalmistuksen rakennemuutoksesta.

– Valmistusprosessi on hajautettu lukuisille alihankkijoille ympäri maailmaa pieniin palasiin. Jos yhdellekin toimittajalle tulee ongelmia, se heijastuu koko ketjuun ja näkyy saatavuusongelmina.

Lääkepuutteiden pelätään lisäävän netin laitonta lääkekauppaa.

– Tietoomme on tullut tilanteita, joissa esimerkiksi keskushermostoon vaikuttavan lääkkeen saatavuushäiriö on aiheuttanut potilaille suurta huolta. Tällöin kynnys lääkkeen hankkimiseksi muuta kautta osaltaan madaltuu, yliproviisori Sami Paaskoski sanoo. (IK)

Lue lisää perjantaina ilmestyvästä Apteekkarilehdestä.