Itsehoidon kipu- ja kuumelääkkeiden myynti lisääntyi merkittävästi viime maaliskuussa, kun suomalaiset täydensivät kotivaraansa koronaepidemian käynnistyttyä. Sen jälkeen lääkkeiden myynti on tasaantunut. Kuva: Katja Lösönen
Uutinen

Lääkemyynti kasvoi maltillisesti viime vuonna

15.01.2021 | 08:09

Teksti : Erkki Kostiainen

Jaa artikkeli:

Apteekkikohtaiset erot ovat suuria muuttuneiden liikkumis- ja asiointitottumusten vuoksi.

Lääkkeiden myynti lääketukuista apteekeille lisääntyi viime vuonna 2,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo lääkemyyntitilastointia tekevä IQVIA.

Reseptilääkkeiden tukkumyynti apteekeille kasvoi 2,8 prosenttia, itsehoitolääkkeiden myynti sen sijaan väheni vajaan puoli prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.

Itsehoidon kipu- ja kuumelääkkeiden ja monien reseptilääkkeiden myynti lisääntyi merkittävästi viime maaliskuussa, kun suomalaiset täydensivät kotivaraansa lääkkeissä koronaepidemian käynnistyttyä. Sen jälkeen lääkkeiden myynti on tasaantunut. 

Apteekkariliiton arvion mukaan lääkkeiden vähittäismyynnin kasvu jää vuonna 2020 noin 22,5 prosenttiin edellisvuodesta, mikä on alle pitkän aikavälin keskiarvon.

– Apteekkikohtaiset erot ovat kuitenkin suuria johtuen asiakasvirtojen ja asiointitottumusten muutoksista liikkumisrajoitusten ja etätyön takia, kertoo Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula.

Lääkkeiden tukkumyynti sairaaloille lisääntyi viime vuonna virallisin tukkuhinnoin 0,5 prosenttia, mutta sairaaloiden saamien salaisten alennusten takia myynnin todellisesta euromäärästä ja sen kehityksestä ei ole saatavilla tietoja.

Viime vuoden myydyimmät lääkkeet Suomessa olivat hepatiitti C:n hoidossa käytettävä Epclusa, tulehduksellisten nivel- ja suolistosairauksien hoidossa käytettävä Zessly ja veritulppien ehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettu Eliquis.

Suurimman lääkeyrityksen paikka säilyi Orion Pharmalla, jonka markkinaosuus oli 9,5 prosenttia.

20.1.2021 14:15 Korjattu IQVIA:n täsmentämät prosenttiluvut lääkemyynnistä apteekeille ja sairaaloille.