Uutinen

Lääkemyynnin rajoitteet päättyivät

16.06.2020 | 12:48

Teksti : TARU VANHALA

Poikkeusolojen päätyttyä valmiuslakiin nojaavat asetukset, myös lääkkeiden myyntirajoitukset, on kumottu.

Hallitus ilmoitti eilen maanantaina kolme kuukautta jatkuneiden poikkeusolojen päättymisestä. Samalla kumottiin valmiuslakiin nojaavat asetukset, mukaan lukien sosiaali- ja terveysministeriön maaliskuussa asettamat rajoitukset lääkemyyntiin.

Lääkemyynnin rajoitukset poistuivat siis tänään tiistaina 16.6. Aiemmin rajoitteiden päättymispäiväksi oli määritelty 30.6.

Poikkeusolojen aikaisilla rajoituksilla pyrittiin takaamaan lääkkeiden riittävyys koronaepidemian aikana ja estämään äkillisestä kulutuspiikistä johtuvia saatavuushäiriöitä. Epidemian alkumetreillä maaliskuussa suomalaiset ostivat normaalia suurempia määriä lääkkeitä.

Mökkeilijäkin saa taas lääkkeensä

Reseptilääkkeitä ei rajoitusten aikana voinut toimittaa edes ilman Kela-korvausta enempää kuin kolmen kuukauden käyttöä vastaavan määrän. Astman hoitoon käytettävän salbutamolin myyntiä rajoitettiin vielä tiukemmin: lääkettä oli mahdollista ostaa vain kuukauden annoksen kerrallaan.

Rajoitukset ovat alkukesästä aiheuttaneet ikäviä tilanteita etenkin mökkeilijöiden kohdalla. Kotiin unohtuneen lääkkeen tilalle ei ole voinut rajoitusten vuoksi ostaa uutta pakkausta edes ilman kelakorvausta. Nyt myyntirajoitteiden päätyttyä apteekit pystyvät taas palvelemaan asiakkaita joustavammin.

Lääkkeiden saatavuus on Suomessa hyvä. Varsinaisia koronapandemiasta johtuvia saatavuushäiriöitä ei toistaiseksi ole esiintynyt. Myös apteekkien toimitusvarmuus on säilynyt erinomaisella tasolla, 98 prosenttia resepteistä pystytään toimittamaan välittömästi.