Uutinen

Lääkemuutokset piristivät vanhusta

23.10.2019 | 09:03

Teksti : LAURA KOIVULA

Iäkkään miehen lääkityslistaa saatiin selkeyttyä ja energiatasot nousuun. Mieliala ja vatsavaivat vaatisivat vielä jatkotoimia.  

Lääkehoidon arvionti tehtiin 85-vuotiaalle tupakoivalle miehelle, joka kärsi verenpainetaudista ja eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta. Vasempaan alaraajaan oli tehty pallolaajennus puoli vuotta aiemmin. Verenohennukseen tarkoitettu klopidogreeli oli jouduttu vaihtamaan mini-ASAan matalan hemoglobiinin vuoksi.

Miehelle oli asennettu pysyvä virtsakatetri vuosi sitten. Tätä hän käy säännöllisesti huollattamassa paikallisella terveysasemalla. 

Mahan limakalvosta oli löydetty vuotavia kohoumia. Munuaisten toimintaa kuvaava GFR-arvo (46 ml / min) viittaa keskivaikeaan munuaisten vajaatoimintaan. Hemoglobiini oli selkeästi matala. Rauta-arvoista transferriini oli koholla ja ferritiini alarajalla.

Mies asuu yksin kotona, eikä hän ole tarvinnut apua päivittäisiin askareisiinsa. Lääkkeet ovat annosjakelussa.

Omainen ehdotti lääkehoidon arviointia, sillä kuluneen vuoden lääkitysmuutoksista oli jäänyt epäilys, etteivät kaikki lääkkeet olisi tarpeellisia. Omaista haastatellessa selvisi, että miehen energiatasot olivat talven aikana laskeneet ja mieliala oli heikentynyt. Lisäksi mies kärsi vatsaongelmista.

Ratkaisu

Lääkityksestä ei löytynyt yhteisvaikutuksia. Munuaisten toiminnan kannalta lääkkeiden annokset olivat kunnossa, eikä listalta löytynyt lääkkeitä, joita iäkkäiden tulisi välttää. Lääkityksestä kuitenkin tunnistettiin mahdollinen riski suolen toiminnan ongelmille sekä natriumtasapainon laskulle.

Vatsavaivojen vuoksi ehdotin rautavalmisteen vaihtamista vatsaystävällisempään valmisteeseen tai sen ottamista ruuan yhteydessä, vaikka tämä vähentäisikin raudan imeytymistä. Lääkäri päätyi vähentämään rautavalmisteen annosta, koska hemoglobiiniarvo oli noussut.

Pantopratsolin annos oli erikoislääkärin määräyksestä pysyvästi 40 milligrammaa vuorokaudessa. Annosjakelussa pantopratsolin annos oli kuitenkin 40 milligrammaa aamuin illoin. Koska potilaalla ei ollut akuuttia tarvetta happosalpaajalle, niin laskimme lääkärin kanssa annoksen erikoislääkärin määräämälle tasolle.

Miehen matala mieliala ja energiattomuus saattoivat johtua matalasta hemoglobiinista ja yksipuolisesta ruokavaliosta. Ehdotin lääkärille, että lääkitykseen lisättäisiin D-vitamiinivalmiste tai omaisten toivoma monivitamiini, jos hemoglobiinin nousu ei korjaa energiatasoja.

Lisäksi tarvittaessa voitaisiin kokeilla mirtatsapiinia mielialan sekä ruokahalun nostoon. Mielialalääkkeiden lisäämiseen lääkäri ei ottanut toistaiseksi kantaa, mutta 20 mikrogrammaa D-vitamiinia sisältävä monivitamiinivalmiste otettiin käyttöön.

Eturauhaslääkitys päädyttiin lopettamaan, sillä pysyvän virtsakatetrin vuoksi se katsottiin tarpeettomaksi.

Lisäksi lääkärille ehdotettiin kolesterolilääkkeen lisäämistä korkeiden kolesteroliarvojen, alaraajatukoksen sekä tupakoinnin vuoksi, mutta hän ei ottanut tähän kantaa.

Seuranta

Miehen vointi ei ole merkittävästi muuttunut lääkemuutosten jälkeen. Hemoglobiinin nousun vuoksi miehellä on jo enemmän energiaa, mutta mieliala on edelleen matalahko ja aamuiset vatsavaivat kiusaavat.

Suosittelin kokeilemaan pantopratsolin siirtämistä iltaan, sillä tämä oli edelleen annosjakelussa aamussa. Lisäksi suosittelin ottamaan raudan aamupalan yhteydessä. Mielialalääkkeen tarvetta seurataan. Omainen kiitteli kovasti arvioinnista, sillä tämä selkeytti miehen lääkitystä ja kaikille lääkkeille saatiin selkeät indikaatiot.

Lääkehoidon arvion teki LHA-kurssia suorittava proviisori Laura Koivula Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä.

 SÄÄNNÖLLISESTI ENNEN MUUTOS
Expros 0,4 mg, tamsulosiini 1 x 1 Lopetus
Gefina 5 mg, finasteridi 1 x 1 Lopetus
Pantoprazol 40 mg, pantopratsoli  1 x 2 Annospuolitus: 1 tbl illalla
Obsidan Fe++ 100 mg, rauta 1 x 2 Annospuolitus: 1 x 1
Monivitamiinivalmiste 1 x 1 Lisätty
Emconcor 5 mg, bisoprololi   1/2 x 1 Ei muutosta
MicardisPlus 40/12,5 mg, telmisartaani, 
hydroklooritiatsidi
1 x 1 "
Primaspan 100 mg, asetyylisalisyylihappo 1 x 1 "