Uutinen

Lääkelakipaketti raukeaa

09.03.2015 | 22:54

Teksti : ERJA ELO

Hallituksen esitys niin sanotusta lääkelakipaketista ei ehtinyt eduskunnan käsittelyyn tällä vaalikaudella.

Eduskunnalle joulukuussa annetun ehdotuksen oli tarkoitus tulla voimaan maaliskuun alusta. Nyt on varmaa, ettei eduskunta ehdi käsitellä sitä eli esitys raukeaa.

– Tämä tarkoittaa, että lääkelakia koskeva ehdotus siirtyy seuraavan eduskunnan käsittelyyn, vahvistaa neuvotteleva virkamies Ulla Närhi sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Hallituksen esityksessä ehdotettiin muutoksia mm. lääkevalmistuksen luvanvaraisuuteen, apteekkilupien ilmoitusmenettelyyn, apteekkarinvaihdostilanteisiin sekä uusien apteekkien perustamisedellytyksiin.

Eduskunta ehti kuitenkin hyväksyä aikaisemman lääkelakiin liittyvän muutoksen, joka koski reseptilääkkeiden hintaneuvonnan tiukentamista. Muutos hyväksyttiin samassa yhteydessä, kun eduskunta päätti lääkekorvausjärjestelmän uudistamisesta vuoden 2016 alusta lukien.

Närhi ei osaa vielä arvioida, missä vaiheessa lääkelakipaketti tulee uudestaan käsittelyyn. Tämä riippuu siitä, miten nopeasti maahan saadaan muodostettua uusi hallitus ja eduskunta.

– Viemme lääkelain muutosta eteenpäin uuden eduskunnan aikana siltä osin kuin uusi ministeri haluaa. Voi olla, että lisäämme lakipakettiin vielä joitakin säädöksiä, Närhi vihjaa.

Hän ei halua tarkentaa, mitä asioita uudet säädösmuutokset voisivat koskea. Lisämuutoksiin on ilmaantunut tarvetta sillä välin, kun esitys on ollut eduskunnassa. Jos lisäyksiä on tulossa, ministeriö järjestää uuden lausuntokierroksen.

Lääkelakiin ehdotetut muutokset perustuvat pääosin maaliskuussa 2011 muistionsa jättäneen Apteekkitoiminnan kehittämistyöryhmän ehdotuksiin. Lääkelakipaketin käsittelyn aikana on valmistunut Apteekkitoiminnan ja muun lääkehuollon kehittämistyöryhmän selvitystyö, joka luovutettiin sosiaali- ja terveysministerille tammikuussa.

ERJA ELO