Apteekkien haku- ja myöntämiskäytäntöjä halutaan yksinkertaistaa. Itsehoitolääkkeille e... Lue lisää »

Apteekkari Heli Mäntysalon mielestä sosiaalinen media on apteekeille vielä vähän käytet... Lue lisää »

Ruotsissa ja Norjassa on kova tarve kehittää järjestelmiä saatavuustietojen saamiseksi. Lue lisää »

Covid-19-taudin tukihoitoja on paikoin tulkittu väärin potilaille maksuttomiksi taudin ... Lue lisää »

Joistakin lääke-eristä on löydetty pieniä määriä nitrosamiinia. Metformiinilääkitystä e... Lue lisää »

Lääkelaitos: Vain apteekit saavat annosjaella lääkkeitä

31.10.2008 14:32

Lääkelaitoksen mielestä Apteekkarilehdessä (11/2008) julkaistu artikkeli lääkkeiden annosjakelusta antaa virheellisen kuvan toiminnan luonteesta.

- Lääkelain mukaan apteekkari voi valmistuttaa lääkkeitä sopimusvalmistuksena vain toisessa apteekissa. Sama pätee lääkkeiden potilaskohtaiseen annosjakeluun, yksikön päällikkö Eija Pelkonen muistuttaa.

Pelkonen haluaa oikaista lehden tekstin antaman virheellisen kuvan, jonka mukaan apteekin olisi mahdollista teettää lääkkeiden potilaskohtaista annosjakelua yrityksellä, jolla ei ole lääkelainsäädännön edellyttämää toimilupaa.

- Voimassa oleva lääkelainsäädäntö ei mahdollista artikkelissa mainittujen yritysten (Pharma Service Oy ja Pharmac Finland Oy) osallistumista apteekkien lääkevalmistukseen tai koneelliseen annosjakeluun, Pelkonen painottaa.

Lääkelaitos on ehdottanut sosiaali- ja terveysministeriölle, että jatkossa lääkkeiden koneellista annosjakelua säädeltäisiin tarkemmin, ja että se olisi mahdollista myös lääketehtaille.

Apteekkariliiton farmaseuttisen johtajan Sirpa Peuran mukaan liiton omistamassa PharmaService:ssä ei lakia rikota.

- Annosjakelutoiminta tapahtuu selkeästi sopimusvalmistusapteekin (Espoonlahden apteekki) toimintana ja vastuulla. PharmaService vuokraa vain tilat ja laitteet sopimusvalmistusapteekille, Peura sanoo ja lisää, että toimintaa ei ole myöskään markkinoitu muuna kuin apteekin toimintana.

Myös Pharmacista vakuutetaan, että lakia ei rikota.
- Ruoholahden apteekki tekee ja vastaa annosjakelusta. Pharmac vuokraa koneet, laitteet ja tilat. Tämän lisäksi Pharmac konsultoi ja kouluttaa apteekkeja annosjakeluun liittyvissä asioissa, toimitusjohtaja Tuuli Koski kommentoi Apteekkarilehdelle. (EK)