Uutinen

Lääkelaitos saa Apteekkariliitolta tukea esityksilleen

01.10.2008 | 13:37

Lääkelaitoksen esitykset syrjäseutujen lääkehuollon kehittämiseksi muodostavat hyvän pohjan varmistaa maankattava ja ammatillisesti toimiva lääkejakelu myös tulevaisuudessa, Apteekkariliitto kommentoi tuoreeltaan Lääkelaitoksen esityksiä.

- Maankattavan ja ammatillisesti toimivan lääkejakelun varmistaminen on myös Apteekkariliiton ykköstavoite apteekkipalveluiden kehittämisessä, liitto kertoo tiedotteessaan.

Apteekkariliitto kannattaa Lääkelaitoksen sivuapteekkeja koskevia esityksiä ja lääkekaapit korvaavien apteekin palvelupisteiden vapaampaa perustamista syrjäseuduille. Liitto on tyytyväinen myös siihen, että verkkoasioinnille apteekin kanssa saadaan vihdoin pelisäännöt, joiden tarvetta liitto on peräänkuuluttanut.

Apteekkariliitto kannattaa myös esitystä, jonka mukaan apteekkimaksu perittäisiin jatkossa erikseen apteekilta ja sen sivuapteekeilta. Tyytyväinen liitto on myös siihen, että Lääkelaitos ei suoranaisesti esitä muutoksia apteekkimaksun keräystapaan, sillä se vaarantaisi liiton mukaan hallitusohjelman tavoitteen turvata kattava lääkejakelu.

Sen sijaan esitykseen kieltää apteekkarilta muun yritystoiminnan harjoittaminen apteekin tiloissa liitto suhtautuu kielteisesti.

- Apteekkien yhteydessä toimivat ns. rohdoskaupat eivät ole haitanneet apteekkien lakisääteisten tehtävien hoitamista. Ne ovat täydentäneet terveydenhuollon tuotteiden, välineiden ja palveluiden tarjontaa ja ovat siten myös asiakkaiden etu. Muu kuin lääkemyynti apteekeista on Suomessa eurooppalaisittain varsin vähäistä, liitto muistuttaa.

Lääkelaitoksen esitykseen sisältyviin teknisiin uudistuksiin liitto aikoo ottaa kantaa vasta lausuntokierroksella. Liitto pitää tärkeänä, että esitysten jatkovalmistelussa kuullaan riittävästi alan toimijoita, jotka käytännössä toteuttavat uudistukset. (EK)