Uutinen

Lääkelaitos: Farestonin sydänriskit pieniä

23.01.2009 | 14:03

Professori Erkki Palva Lääkelaitoksesta katsoo, että EMEAn suosittelemat rajoitukset rintasyöpälääke Farestonin käyttöön eivät aiheuta tarvetta nopeisiin toimenpiteisiin.

- Lääkettä käyttävät potilaat voivat keskustella asiasta, kun he seuraavan kerran tapaavat lääkärinsä. Lääkkeeseen liittyvät riskit ovat kuitenkin pieniä.

Euroopan lääkevirasto EMEA suosittelee, että Orionin rintasyöpälääke Farestonia (toremifeeni) ei tulisi käyttää potilailla, jotka kärsivät pitkästä QT-ajasta tai muista sydänongelmista.

EMEAn lääkevalmistekomitea CHMP selvitti Farestonin turvallisuutta, koska sen käytön epäillään pidentävän sydämen QT-aikaa. Pitkä QT-aika on perinnöllinen oireyhtymä, joka voi aiheuttaa vakavia sydämen rytmihäiriöitä.

Farestonilla on ollut myyntilupa Euroopassa vuodesta 1996. Sitä käytetään metastoituneen rintasyövän hoitona vaihdevuodet ohittaneila naisilla, joilla on hormoniherkkä rintasyöpä.

CHMP:n mukaan lääkkeen hyödyt ovat riskejä suurempia. Sen käyttöä tulisi kuitenkin rajoittaa potilailla, jotka kärsivät pitkästä QT-ajasta, hypokalemiasta, sydämen harvalyöntisyydestä, sydämen vajaatoiminnasta tai rytmihäiriöistä.

Lääkettä ei pidä CHMP:n mukaan käyttää myöskään muiden QT-aikaa pidentävien lääkkeiden kanssa. (VE)