Uutinen

Lääkelaitoksen asiantuntija vastusti orlistaatin vapauttamista

27.02.2009 | 09:53

Lääkelaitoksen ylilääkäri Outi Lapatto-Reiniluoto vastusti EMEAn lääkevalmistekomiteassa orlistaatin vapauttamista itsehoitolääkkeeksi.

-  Laihduttaminen ei onnistu pelkän lääkkeen avulla, vaan lääkityksen tueksi tarvitaan perusteellisia neuvoja elämäntapamuutoksista, perustelee sisätautien erikoislääkäri ja kliininen farmakologi Lapatto-Reiniluoto.

Apteekkien vastuulle jää, että orlistaattihoito kohdistuu vain selvästi ylipainoisiin potilaisiin. Toisaalta huomattavaa ylipainoa on tarpeen hoitaa tehokkaammin ja laihdutuslääkkeen käyttö itsehoitona voi viivästyttää hoitoon hakeutumista.

Lapatto-Reiniluoto on myös huolissaan Allin mahdollisesta väärinkäytöstä.

-  Bulimikot voivat käyttää orlistaattia väärin, ja vaarana on hoitoon hakeutumisen viivästyminen. Orlistaatin pitkäaikainen väärinkäyttö voi johtaa rasvaliukoisten vitamiinien puutteeseen.

Tämän valmisteen tehosta itsehoitolääkkeenä ei myöskään ole näyttöä, Lapatto-Reiniluoto muistuttaa.

Enemmistön päätöksellä CHMP päätyi kuitenkin viime lokakuussa suosittamaan orlistaatin vapauttamista. Komissio teki myönteisen päätöksen orlistaatin itsehoitostatuksesta koko EU:ssa tammikuussa ja Allia odotellaan apteekkien hyllyille alkukesästä. (CS)

Vinkkejä apteekkien asiakasneuvontaan tänään ilmestyneessä Apteekkarilehdessä.