Uutinen

Lääkelaitokselta ohjeet Tamiflu-liuoksen valmistamiseksi lapsille

31.07.2009 | 15:14

Lasten hoitoon soveltuvia 30 ja 45 mg:n Tamiflu-kapseleita ja Tamiflu-jauhetta oraalisuspensiota varten ei ole tällä hetkellä saatavilla Suomessa. Niiden saatavuus on epävarmaa jatkossakin, sillä Rochen tuotantolaitokset keskittyvät valtavan maailmanlaajuisen menekin vuoksi 75 mg:n kapseleiden tuotantoon.

Sosiaali- ja terveysministeriö onkin antanut ohjeen, jonka mukaan lääkäri voi määrätä toimituskatkosten aikana lapselle ex tempore oseltamiviiriliuosta valmistettavaksi 75 mg:n Tamiflu-kapseleista. Kapselit, ruiskut ja valmistusohje toimitetaan lapsen huoltajalle apteekista.

Apteekin tulee kirjoittaa lääkkeen annosteluohje pakkauksen ohjelippuun millilitroina. Apteekin on myös huolehdittava, että asiakkaalla on tarvittavat mittavälineet liuoksen valmistamista ja annostelua varten.

Lääkelaitos on julkaissut verkkosivuillaan ohjeen Tamiflu 75 mg -kapseleista tehtävän liuoksen valmistamiseksi kotona. Ohje sisältää myös annossuositukset lapsen painon mukaan.

Lääkettä toimittaessaan apteekin tulee käydä liuoksen valmistusvaiheet asiakkaan kanssa yksityiskohtaisesti läpi ja toimittaa asiakkaalle ohjeet myös kirjallisena, todetaan Lääkelaitoksen tiedotteessa. (VE)