Uutinen

Lääkelaitokselta ohjeet Tamiflu-liuoksen apteekkivalmistukseen

08.09.2009 | 15:45

Lääkelaitos on julkaissut ohjeen Tamiflu-oraaliliuoksen valmistamiseksi apteekeissa. Ensisijaisesti influenssa A(H1N1)v -viruksen lääkehoitoon käytetään kuitenkin Tamiflu 30, 45 tai 75 milligramman kapseleita sellaisenaan.

Liuosmuotoista annostelua tarvitaan erikoistilanteissa, kun kapselit eivät sellaisenaan sovellu käytettäväksi potilaan hoidossa tai 30 tai 45 mg:n kapseleita ei ole saatavilla. Lääkelaitos onkin valmistellut oraaliliuoksen apteekkivalmistukseen ohjeen, joka sisältää myös suosituksen annoksen koosta sekä annostelussa käytettävistä mittavälineistä.

Lääkettä toimitettaessa asiakkaalle on annettava ohjeet lääkkeen oikeasta ja turvallisesta käytöstä. Lisäksi lääkkeen annosteluohje tulee kirjoittaa pakkauksen ohjelippuun millilitroina. Apteekissa on myös huolehdittava siitä, että asiakkaalla on käytössään tarvittavat mittavälineet.

Oraaliliuoksen valmistaminen on edelleen mahdollista myös kotona. Apuna käytetään Lääkelaitoksen heinäkuussa julkaisemia ohjeita, jotka käydään asiakkaan kanssa läpi apteekissa. Ohjeet annetaan asiakkaalle myös kirjallisesti.

Toimitustilanteessa on syytä myös muistuttaa, että lääke on tarkoitettu vain lääkemääräyksessä mainitun potilaan hoitoon ja annoksesta ylijäävä lääke tulee hävittää asianmukaisesti, todetaan Lääkelaitoksen tiedotteessa. (TK)