Uutinen

Lääkekorvaustyöryhmälle aikalisä

22.12.2011 | 10:48

Miljoonasäästöjä pohtiva työryhmä sai jatkoaikaa helmikuun puoliväliin asti.

Sosiaali- ja terveysministeriön marraskuussa asettaman lääkekorvaustyöryhmän oli määrä tehdä vuoden loppuun mennessä ehdotus siitä, miten lääkekorvausmenoja vähennetään vuoteen 2015 mennessä siten, että säästö valtiontalouteen on 113 miljoonaa euroa.

– Työryhmällä on ollut hyviä keskusteluja ja kaikki mahdollisuudet on käyty läpi. Tarvitsimme lisäaikaa esityksen viimeistelyyn: ryhmän pitää valita sopiva kokoelma konsteja, joilla säästö saadaan aikaiseksi. Yhdellä konstilla siitä ei selvitä, kertoo työryhmän puheenjohtaja, ylijohtaja Outi Antila sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Esitetty 113 miljoonan säästötavoite on huomattava, sillä se vastaa noin yhdeksää prosenttia vuosittaisista lääkekorvausmenoista.

Työryhmän laajempi tehtävä on miettiä koko lääkekorvausjärjestelmä uudelleen ensi vuoden loppuun mennessä.

Lääkekorvausjärjestelmää on tarkoitus uudistaa siten, että korvauksista hyötyvät erityisesti paljon lääkkeitä käyttävät ja niin, etteivät kustannukset estä pienituloisia saamasta tarpeellista lääkehoitoa.

Työryhmän pitää selvittää myös esimerkiksi se, tulisiko kunnallisen terveydenhuollon ja sairausvakuutuksen rahoitusvastuuta täsmentää tietyissä tilanteissa. (EE)