Uutinen

Lääkekorvaukset suoraan apteekista jo 50 vuotta

03.02.2020 | 16:18

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Lauantaina tuli kuluneeksi tasan 50 vuotta siitä, kun apteekit ja Kela käynnistivät lääkkeiden ns. suorakorvausmenettelyn.

Sen ansiosta lääkekorvaukset on jo puoli vuosisataa hyvitetty asiakkaalle apteekissa lääkeoston yhteydessä, eikä asiakkaan tarvitse hakea korvausta erikseen Kelasta. Asiakas selviää näin myös vähemmällä rahalla apteekissa.

Suorakorvausjärjestelmässä apteekki perii asiakkaalta lääkkeen hinnasta vain omavastuun, eli sairausvakuutuskorvauksella alennetun hinnan.

Suorakorvauksen saanti edellytti pitkään, että asiakas esittää Kela-korttinsa apteekissa lääkeoston yhteydessä. Nykyisin sitä ei enää tarvita, sillä apteekki näkee asiakkaan korvausoikeudet reaaliaikaisesti Kelan palvelimilta.

Helsingin Sanomien (2.2.1970) mukaan uudistuksen voimaantulopäivä oli apteekeissa varsin hiljainen päivä, joten uudistuksen aiheuttamasta lisätyöstä huolimatta selvittiin lähes tavanomaisella sunnuntaityövoimalla. Monet olivat kuitenkin unohtaneet sairausvakuutuskorttinsa kotiin, mikä aiheutti heille ylimääräisen matkan sairausvakuutustoimistoon.

Näin Kela korvaa lääkkeet >